Διορθωτικές κινήσεις στην φορολογία των αυτοκινήτων με μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης και αλλαγή στον τρόπο καταβολής των τελών κυκλοφορίας και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, όπως συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ σε όλο το Δημόσιο και εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με δύο νέα φορολογικά νομοσχέδια.

Το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, θα προβλέπει:

1 Τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις, με το ΦΠΑ που οφείλουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός γινόταν αποκλειστικά και μόνο για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και φορείς της κεντρικής διοίκησης). Με τις προωθούμενες διατάξεις ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με τα ποσά ΦΠΑ που χρωστούν στις επιχειρήσεις, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς.

2 Την καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας. Ειδικότερα, για όσα ΙΧ έχει γίνει άρση ακινησίας και οι κάτοχοί τους επιθυμούν οποιαδήποτε στιγμή εντός του έτους να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στους υπολειπόμενους μήνες του έτους, δηλαδή για το διάστημα που το Ι.Χ. θα τεθεί ξανά σε κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει προβεί σε άρση ακινησίας του οχήματός του και τον Ιούνιο θέλει να πάρει πίσω τις πινακίδες από την εφορία, θα καταβάλει μόνο το 50% του τελών κυκλοφορίας.

Με επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι θα θεσπιστούν φορολογικές ελαφρύνσεις για τα αυτοκίνητα και τις μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα οι νέες διατάξεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορούν στα εξής:

• Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων κατά τουλάχιστον 30%. Τα τεκμήρια έχουν παραμείνει καθηλωμένα στα ύψη παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων. Η αρμόδια επιτροπή έχει εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη μείωση των τεκμηρίων για τα Ι.Χ. κατά 30% τεκμηρίων και κατά συνέπεια του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης για Ι.Χ. από 1.929 κ.ε. και άνω, ο οποίος υπολογίζεται βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης. Με τις αλλαγές που προωθούνται, το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. από 8.800 ευρώ θα μειωθεί στις 6.160 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης από 440 ευρώ θα περιοριστεί στα 308 ευρώ.

• Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο χαμηλότερο των 20.000 ή 25.000 ευρώ. Σήμερα περίπου το 42% των υπόχρεων του ΦΠΑ είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό το κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων.

Facebook Comments