Σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας με επίκεντρο το βίντεο της Χρυσής Αυγής με τον Τάκη Μπαλτάκο βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα που κινούνται τόσο στην άκρα Δεξιά όσο και στο χώρο της Αριστεράς.

Δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες κάλπες για τις ευρωεκλογές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση η χώρα κινδυνεύει να μπει σε φάση αποσταθεροποίησης, με σκοτεινά παιχνίδια που φαίνεται ότι ξεπερνούν την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να «ξεπλύνει» το αιματοβαμμένο παρελθόν της για το οποίο διώκεται από τη Δικαιοσύνη.

Ηδη η αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s ήταν η πρώτη επίπτωση από το σκηνικό αποσταθεροποίησης που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο. Η αποκάλυψη πως ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος, ήταν στενός συνομιλητής της Χρυσής Αυγής και μάλιστα του υπόδικου Ηλία Κασιδιάρη έπεσε σαν βόμβα στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά.

Ολοι ήξεραν πως ο κ. Μπαλτάκος είχε πολλές φορές ακραίες θέσεις, κανείς όμως δεν μπορούσε να αντιληφθεί το ρόλο που είχε επιλέξει ο ίδιος να παίξει. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είχαν φτάσει το τελευταίο διάστημα πληροφορίες πως ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου «έκανε προσωπικά  παιχνίδια για διάφορα ζητήματα» και γι’ αυτό είχε σαφώς περιοριστεί ο ρόλος του.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλάνε ανοιχτά για ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης από δυνάμεις που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη αλλά προφανώς εξυπηρετούνται πολιτικά από μια πολιτική κρίση. Σε αυτό το «κάδρο» πέραν της Χ.Α. βάζουν και τους ΑΝ.ΕΛ. αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο εκτιμούν πως θα θελήσει να συντηρήσει αυτό το κλίμα για μικροκομματικά οφέλη.

«Ποια μαύρη χειρ, ποιος άρρωστος εγκέφαλος επιθυμεί το απόλυτο χάος τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και η Ευρώπη αποκτά θετική εικόνα για τη χώρα μας», διερωτώνται στο Μέγαρο Μαξίμου και εκτιμούν πως στόχος της Χ.Α., και όχι μόνο, είναι να περιοριστούν τα πολιτικά οφέλη από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και να μετριαστούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup.

Στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, επισημαίνει πως «την ώρα που η χώρα μπαίνει στο ξέφωτο κάποιοι έρχονται όχι μόνο να χαλάσουν την εικόνα αλλά να βάλουν και τις βάσεις μιας πολιτικής αποσταθεροποίησης». Μάλιστα, εξηγεί γιατί στο στόχαστρο μπαίνει προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ο πρωθυπουργός είναι το πιο ισχυρό χαρτί που έχει η χώρα και προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε αυτό το πρόσωπο», δηλώνει επισημαίνοντας πως «άλλο η κυβερνητική γραμμή και άλλο αν κάποιος κάνει προσωπικά παιχνίδια. Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο». Στο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως αυτά που είπε ο κ. Μπαλτάκος δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις πολιτικές θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, θέσεις που δεν μπορεί να κριθούν από μια ανεπίτρεπτη στάση ή άποψη, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να υπενθυμίσει πως ήταν εκείνος που εξαρχής πολέμησε τη Χ.Α. και πως δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ σε μια εγκληματική οργάνωση να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής ούτε θα επιτρέψει ανεκδιήγητες και απαράδεκτες συμπεριφορές από οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει και σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής Δικαιοσύνης εξαπολύοντας επίθεση σε όσους επιλέγουν να ταυτιστούν με τη Χ.Α.

Κυβερνητικά στελέχη προχωρούν σε συγκεκριμένες επισημάνσεις  όσον αφορά στη χρονική στιγμή που η Χ.Α. έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο, επισημάνσεις που στοιχειοθετούν, σύμφωνα με τους ίδιους, μια συντονισμένη προσπάθεια να πληγεί η σταθερότητα της χώρας.

«Γιατί ένα βίντεο, που μαγνητοσκοπήθηκε τον Οκτώβριο 2013, βγήκε στη δημοσιότητα 6 μήνες μετά, μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα και τις θετικές αποφάσεις που ελήφθησαν και μόλις 3 μέρες μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων όπου η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ», διερωτώνται χαρακτηριστικά.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δηλώνουν πως δεν ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις καθώς, όπως λένε, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Τονίζουν, μάλιστα, πως από εδώ και πέρα και μέχρι τις ευρωεκλογές οι ειδήσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι ακόμα πιο θετικές και τα πρώτα δείγματα της ανάκαμψης θα είναι εμφανή στην ελληνική κοινωνία.
 
Αλλαγή ατζέντας  με στροφή στο οικονομικό πεδίο
 
Η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσα να αλλάξει την ατζέντα και να πάει τη συζήτηση στο οικονομικό πεδίο, το οποίο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το θεωρεί προνομιακό. Γνωρίζουν όμως στο Μαξίμου πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να κρατήσει το θέμα αυτό στην επικαιρότητα.

Είναι, μάλιστα, βέβαιοι πως ο Αλέξης Τσίπρας μετά και την προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε να διεξαχθεί στη Βουλή θα επανέλθει με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου, όταν δηλαδή αυτό καταστεί θεσμικά δυνατό. Ηδη, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις, τις οποίες δεν φαίνεται να απορρίπτει, να μετατρέψει τη συζήτηση αυτή στη Βουλή σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Στόχος να κλείσει αυτό το μέτωπο.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει κάθε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες καθώς, όπως δηλώνει σε συνεργάτες του, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα στην παρούσα φάση, ενώ δεν  φαίνεται να επισπεύδεται και ο ανασχηματισμός που έχει προγραμματιστεί για μετά τις ευρωεκλογές.

Facebook Comments