Παίζει πολύ χαμηλό επιτόκιο στην πρώτη έξοδό μας στις αγορές μετά το 2010 Η έκδοση που ετοιμάζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι της τάξης των 2 δις. ευρώ, πενταετούς διάρκειας και με επιτόκιο μπορεί και κάτω από 5%!  Κι αυτό γιατί, υπάρχει απόφαση πλέον από την ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, φοβούμενη ίσως τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην Γαλλική οικονομία.

Σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η ΕΚΤ σκοπεύει να “ρίξει” στην αγορά 1 τρισ. ευρώ μέσω αγοράς ομολόγων που λήγουν τα επόμενα 5 με 7 χρόνια, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να σπεύδουν να αποκτήσουν εγκαίρως ομόλογα (front running) που αν εφαρμοστεί το μέτρο θα τους επιφέρουν άμεσα σημαντικές υπεραξίες.

Έτσι λοιπόν, από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να ξεπερνά τις “αγκυλώσεις” του παρελθόντος που οδήγησαν τις χώρες του Ευρωπαίκού Νότου στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την Ελλάδα σε μία σκληρή λιτότητα εξαιτίας κυρίως της Γερμανικής στάσης είναι βέβαιο, σύμφωνα με την αγορά, ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν περαιτέρω και για τους Ελληνικούς τίτλους. Ίσως γι’ αυτό ο κ. Σόιμπλε με συνέντευξή του χθες σε Κυριακάτικη εφημερίδα, υποβαθμίζει το θέμα του νέου πακέτου προς τη χώρα μας, το οποίο αν υπάρξει, θα είναισαφώς μικρότερο του προηγούμενου και με ευνοϊκότερους όρους για την Ελλάδα. 

Η πολιτική Ντράγκι της τελευταίας εβδομάδας επιτρέπει στη χώρα μας να απευθυνθεί στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά και με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτά που ακούγονται, αν και οδηγό αποτελεί το ομόλογο της Πειραιώς, που διαμορφώθηκε για 500 εκατ. ευρώ σε 5,1%.

Θέμα ημερών ή  και ωρών είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές. Από τον  ΟΔΔΗΧ, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι, «όλα είναι έτοιμα. Την εντολή περιμένουμε για να προχωρήσουμε». Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους αναδόχους περιλαμβάνονται όλα τα κορυφαία ονόματα της διεθνούς επενδυτικής αγοράς, όπως η JP Morgan, η Goldman Sachs, Morgan Stanley κ.ά.

Αν και η κυβέρνηση και γενικότερα η αγορά, θα επιθυμούσαν να έχουν  μία καλή αξιολόγηση από κάποιον οίκο, όπως η Moody’s (αναμενόταν για την Παρασκευή και τελικά μετατέθηκε για  τον Αύγουστο) ή η S&P, ωστόσο η αποδοχή είναι μεγάλη. Κι αυτό προκύπτει και από την πτώση των spreads σε επίπεδα χαμηλότερα των 450 μονάδων βάσης και από τις επιτυχημένες καλύψεις στις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha και Πειραιώς που μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να σκουπίσουν από τις αγορές 3 δις. ευρώ, ενώ υπήρχαν εγγραφές για περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, αναφέρεται σε ανταπόκριση της Έλεν Σμιθ, από την Αθήνα, που δημοσιεύθηκε στο Business Live Blog του βρετανικού Guardian.

Σημειωτέον, ότι στο τέλος της εβδομάδας έρχεται στην Αθήνα η κυρία Ανγκέλα Μέρκελ και υπάρχει η εκτίμηση ότι η χώρα μας «αν βγει στις αγορές την προσεχή εβδομάδα, θα βγει στις αρχές, πριν από την άφιξη της Μέρκελ. Διαφορετικά, θα πάει για μετά το Πάσχα». Μάλιστα, άλλοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η χώρα θα μπορούσεναβγει στις αγορές και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί  μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου.  Η κυβέρνηση, πάντως, επιθυμεί η έξοδος να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα για ένα ακόμη λόγο: για να μπορέσει να προσπεράσει, στο βαθμό που μπορεί, την υπόθεση Μπαλτάκου.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Γιάννης Στουρνάρας, κάνει λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα «για τη χώρα, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά» που κερδήθηκε. Περιγράφοντας γιατί, κατά τη γνώμη του, η χώρα έχει αλλάξει σελίδα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει πέσει κάτω από 450 μονάδες βάσης , όταν κατά την κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες βάσης».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Realnews, δηλώνει: «Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται. Μεθοδικά και προσεκτικά. Αφού ουσιαστικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές».

Facebook Comments