Tην πεποίθηση του ότι η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βλέπουμε την βελτίωση τόσο στην αγορά του ελληνικού χρέους με την πτώση των spread, όσο και στην θετική ανταπόκριση των επενδυτών στο προτεινόμενο swap των ομολόγων.

Η πρόθεση να δημιουργηθεί καμπύλη επιτοκίων και να βελτιωθεί η ρευστότητα του κρατικού χρέους έχει τύχει «καλωσορίσματος» από τις αγορές.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 17,1%, ποσοστό που είναι αξιοσημείωτο επίπεδο. Από την πλευρά της χρηματοδότησης ωστόσο πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση καθώς οι καταθέσεις έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουν ανακάμψει στα προηγούμενα, προ κρίσης, επίπεδα.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά ο Draghi προειδοποίησε ότι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και πιθανές πολιτικές αστοχίες θα μπορούσαν να επιφέρουν μία διόρθωση στις αγορές, προκαλώντας ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων   

Ειδικότερα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών ο κ. Ντράγκι είπε ότι είναι το πιο «κρίσιμο πρόβλημα» που πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αναγνώρισε πως η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι δύσκολο θέμα αλλά επισήμανε πως η κυβέρνηση έχε βάλει σε εφαρμογή ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας « ώστε να συνεχιστεί η μείωση του στοκ των προβληματικών δανείων». Εκρινε πως η απόφαση των ελλήνων συμβολαιογράφων να απέχουν από  τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους δεν είναι καλό σημάδι και πως μια αλλαγή απόφασης είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Γνωστοποίησε πως τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα γίνουν νωρίτερα απ΄ ότι για τους άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους ώστε πριν την λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να υπάρχει καθαρή εικόνα και να αναληφθεί αν χρειαστεί δράση.

«Θεωρούμε την κατάσταση ισχυρή (solid), το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα έχουμε καλύτερη ορατότητα με τα stress test έτσι ώστε αν πρέπει να ληφθεί άμεση δράση αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του προγράμματος»,ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Facebook Comments