Μετά  την απροσδόκητη αποτυχία των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση «Τζαμάικα» ο γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναζητεί καταρχάς λύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές. Την προτίμηση του αυτή εξέφρασε χθες χωρίς περιστροφές δημόσια μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σήμερα και αύριο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους εκείνων των κομμάτων που δυνητικά θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Διερευνητικές συνομιλίες

Συνεπώς στην πορεία της σημερινής ήμερας ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί πρώτα με τους δύο προέδρους των Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ και Τζεμ Έζντεμιρ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ. Στις συνομιλίες με τα δύο μικρότερα κόμματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διερευνήσει πρωτίστως τις πιθανότητες να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες και του βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Επιπλέον ο κ. Σταϊνμάιερ θα υπενθυμίσει στους αρχηγούς των κομμάτων την ευθύνη που έχουν για την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

Ανάλογη έκκληση αναμένεται ότι θα απευθύνει ο ίδιος αύριο και στον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Για τον γερμανό Πρόεδρο η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, θα ήταν η προτιμότερη επιλογή. Βέβαια εκπρόσωποι του SPD επιβεβαίωσαν και σήμερα την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να μη συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες ακόμη και αν αυτή η στάση θα οδηγούσε σε επαναληπτικές εκλογές. 

Παρέμβαση Σόιμπλε

Πάντως έκκληση προς τα κόμματα να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης έκανε σήμερα από τη γερμανική βουλή και ο νεοεκλεγείς πρόεδρός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν φέρουμε μόνο ευθύνη για τη χώρα μας», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά «αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο. Και η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια Γερμανία, η οποία θα έχει την ικανότητα δράσης.»

Facebook Comments