Στα 3,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά το πρώτο δίμηνο του 2014, έναντι 1,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρωτογενή πλεονάσματα που ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αποτελούν προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και βοηθούν στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος για τη χώρα μας θέτοντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν από νέους πίνακες του ΥΠΟΙΚ που θα περιλαμβάνονται εφεξής στο Μηνιαίο Δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης, που δημοσιεύει το Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πίνακες αυτοί θα καταρτίζονται με επιστημονικά άρτια μεθοδολογία, θα παρέχουν στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το χρέος, τις εγγυήσεις και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους, των νομικών προσώπων της Κεντρικής Κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (κοινωνικά ταμεία και νοσοκομεία), ενώ θα περιλαμβάνουν και αναδρομικά δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως χρονολογικές σειρές.

Επίσης, θα εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή στατιστικά πρότυπα, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών της Ε.Ε. (ESA-95), γεγονός που καθιστά τα στοιχεία άμεσα συγκρίσιμα με αντίστοιχα στοιχεία ταμειακής βάσης άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Με αυτή την πρωτοβουλία, πρωτοβουλία τομή στην ενημέρωση των δημοσιονομικών στοιχείων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έρχεται να συμπληρώσει, να επικαιροποιήσει, να αναμορφώσει και να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο, σταθερό και ισχυρό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας», τονίζει το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του.

Facebook Comments