Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να υιοθετήσει μια εκτενή ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επισήμανε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χόρστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Ομάδας Δράσης, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με αντικείμενο τις οικονομικές επιδράσεις των διαρθρωτικών αλλαγών.

Όπως επιβεβαιώνεται και από τη διεθνή της κατάταξη, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την απόδοσή της τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, ο δρόμος παραμένει μακρύς και οι προσπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν.

«Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές. Οι επιδράσεις από τις μεταρρυθμίσεις και από την προοπτική για ανάπτυξη δεν είναι ακόμα ορατές στους πολίτες, αλλά τα αποτελέσματα των μελετών του ΙΟΒΕ καταδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη των μεταρρυθμίσεων αυτών μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα» επισήμανε.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, αναφέρθηκε στη σημαντική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελληνική οικονομία, όπως αυτή αντανακλάται και από τις θετικές εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή αποτελεί βάση για μια πορεία ανάπτυξης και δεν πρέπει να υπάρξει σχετική οπισθοδρόμηση, σημείωσε. Αναφορικά με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρατήρησε ότι σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε πολλά μέτωπα, αλλά επίσης διατύπωσε την άποψη ότι η έως τώρα πρόοδος έχει υπάρξει άνιση. Επίσης, ότι η συνολική δυναμική των μεταρρυθμίσεων απαιτείται να ενισχυθεί ώστε να επιτευχθεί η απολύτως απαραίτητη πορεία ανάπτυξης. Απέδωσε, κατά ένα σημαντικό μέρος, τη σχετικά αδύναμη πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων και συνολικά τη συσσωρευμένη βαθιά ύφεση στην έλλειψη ενός ισχυρού και σταθερού σήματος που θα προέρχονταν από την πλήρη εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων. Περιέγραψε συνθήκες υπό τις οποίες η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σύντομα σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και τις σχετικές προκλήσεις.

Στον εναρκτήριο του χαιρετισμό, o Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σημείωσε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τονίζοντας τη συμβολή της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

«Το έργο που έχει γίνει έως σήμερα από τη χώρα μας δεν είναι αμελητέο. Πράγματι, έχουν υλοποιηθεί πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς. Πολλές από αυτές δεν θα μπορούσαν όμως να γίνουν χωρίς την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των στελεχών της» τόνισε.

Facebook Comments