«Όχι» της ισπανικής Βουλής στο αίτημα των Καταλανών για δημοψήφισμα

MarketNews

«Όχι» της ισπανικής Βουλής στο αίτημα των Καταλανών για δημοψήφισμα , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η ισπανική βουλή απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της ηγεσίας της Καταλονίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας της περιοχής στις 9 Νοεμβρίου. Ύστερα από μία πολύωρη συνεδρίαση, 299 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, 47 υπέρ και ένας απείχε.

Όλα τα μεγάλα ισπανικά κόμματα, περιλαμβανομένου του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, ήταν αντίθετα στο αίτημα, ενώ υπέρ του αιτήματος ψήφισαν το Βασκικό εθνικιστικό κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα της Καταλονίας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι ένα δημοψήφισμα θα επέφερε την "οικονομική καταστροφή" τόσο της Ισπανίας, όσο και της Καταλονίας. Στην ομιλία του ο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι η εθνική ακεραιότητα είναι αδιαίρετη: «Δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια ότι στην Καταλονία υποφέρουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Καταλονίας υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Καταλονία δεν έχει μπει σε αδιέξοδο, αλλά σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος δεν παρέστη στη συζήτηση ενώπιον του Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Θα αναζητήσουμε το νομικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα», συμπληρώνοντας ότι είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο. "Κάποιοι θα ήθελαν να το παρουσιάσουν σαν το τέλος του ζητήματος, αλλά ως πρόεδρος της Καταλονίας τους λέω ότι δεν είναι αυτό το τέλος", είπε ο Μας.

Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου με διπλό ερώτημα. Το πρώτο θα έχει ως εξής: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;»

Τους τελευταίους μήνες κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της ισπανικής κυβέρνησης με την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, η οποία τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε δύο ερωτήματα προς τους ψηφοφόρους. Η Καταλονία είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Ισπανίας με πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ήδη, απολαμβάνει έναν μεγάλο βαθμό
αυτονομίας, αλλά όπως επισημαίνει το BBC, η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ισπανία πυροδότησε τον εθνικισμό στην περιοχή.