Αλμούνια: «Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει τον σωστό δρόμο... στο τέλος θα βγει από την κρίση»

MarketNews

Αλμούνια: «Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει τον σωστό δρόμο... στο τέλος θα βγει από την κρίση», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Καλή επιτυχία στην έξοδο της χώρας στις αγορές ευχήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, σήμερα το πρωί, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει τον σωστό δρόμο και θα τα καταφέρει στο τέλος να βγει από την κρίση.

Από το βήμα του συνεδρίου της ελληνικής Προεδρίας για τον Ανταγωνισμό ο κ. Αλμούνια σημείωσε: «Θυμάμαι την αρχή της κρίσης του χρέους. Από τότε η Ελλάδα έχει θεσπίσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος. Δεν πρόκειται όμως για αγώνα ταχύτητας αλλά αντοχής».

Συνέστησε στην κυβέρνηση να μην χάσει.... «τη γραμμή του τερματισμού σε αυτό τον αγώνα».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι έχει γίνει καλή δουλειά σε ένα δύσκολο περιβάλλον ενώ πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όσους δουλεύουν με τους κανόνες του παιχνιδιού για να δημιουργήσουν πλούτο και ανάπτυξη. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί το έργο της επιτροπής».

Αναφέρθηκε στη σημασία της νέας Οδηγίας, που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, με την οποία θα αποζημιώνονται επιχειρήσεις και καταναλωτές από τη δράση των καρτέλ και ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει ένας διάλογος για τους πόρους λειτουργίας των εθνικών Επιτροπών Ανταγωνισμού.

Η εκτίμησή του είναι ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη στο μέλλον θα προέλθει από τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την τεχνολογία. Και σαν παράδειγμα ανέφερε: «Πολλοί θέλουμε μια ενιαία αγορά στις τηλεπικοινωνίες αλλά μέρη του ανταγωνισμού ανήκουν σε εθνικές αγορές, πρέπει να οικοδομηθεί περισσότερο η έννοια της ενιαίας αγοράς».

Ακόμη γνωστοποίησε ότι θα εκδοθεί λευκή βίβλος για τη βελτίωση των κανόνων ελέγχου στις επιχειρήσεις όπως για τους μετόχους μειοψηφίας (πχ μερίδια μειοψηφικά σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστές καθώς οι εθνικές Αρχές θα κρίνουν αν πρέπει να διερευνηθεί κάτι περαιτέρω).

Για τις τράπεζες είπε ότι στηρίζει η ΕΕ τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά παρακολουθεί αν η μεγάλη βοήθεια που λαμβάνουν οι τράπεζες θα πάει στην πραγματική οικονομία. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, συνεχίζουν και μένουν σε θετικό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες, αλλά παραμένουν οι προκλήσεις, για να γυρίσουν στην κερδοφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι είμαστε αρκετά κοντά σε μία τραπεζική ένωση που εγγυάται την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, ενώ πέρα από την πρόοδο σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η Ελλάδα πέτυχε να είναι πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση. «Από την αιτία της κρίσης, δηλαδή, τα πολύ ψηλά ελλείμματα, πετύχαμε πλεονάσματα. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, με έμφαση στην τεχνολογία και την εξωστρέφεια καθώς το μέσο εισόδημα έχει μειωθεί 30% από την αρχή της κρίσης» ενώ τόνισε ότι «μέσα από την ανταγωνιστικότητα πρέπει να πετύχουμε περισσότερα, καθώς σε επίπεδο τιμών δεν είχαμε μειώσεις λόγω δυσκαμψιών στην αγορά».

Ο δρόμος είναι μακρύς και υπάρχουν χρονιές δυσκαμψίες που πρέπει να ρυθμιστούν, όπως στην αγορά εργασίας που είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη, δύσκολα δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η αλλαγή πορείας της Ελλάδας δεν ήρθε τυχαία αλλά ήταν αποτέλεσμα διαρθρωτικών αλλαγών. Η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που στηρίζει την απασχόληση και βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη είναι στόχοι της κυβέρνησης.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμη, τη σημασία μείωσης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο ενώ πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν δικαιολογημένες. «Αλλά δεν ακούσαμε τους κήρυκες της στασιμότητας, δεν μπορούμε να κρατάμε χαμηλά τον ανταγωνισμό και ψηλά τις τιμές» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Έρχονται αλλαγές σε χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και βιομηχανία, συμπλήρωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι η οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί διευκολύνει το πλαίσιο των αποζημιώσεων. Πρόθεση μάλιστα της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει άμεσα την Οδηγία μη περιμένοντας τις προθεσμίες.