Έξι μέρες πτώση, ανησυχία για την τάση...

Χαρίτος Σταύρος

Έξι μέρες πτώση, ανησυχία για την τάση..., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση πτωτικά στις 1.284 μονάδες, με την αγορά να θεωρεί ως στήριξη την περιοχή των 1.270 – 1.280 μονάδων. Πάντως, οι χρηματιστές αν και αναγνωρίζουν ότι οι αποτιμήσεις για πολλές μετοχές έχουν «ξεφύγει» η υποδοχή της αγοράς κατά την πρώτη μέρα εξόδου της χώρας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να ήταν διαφορετική.

Ούτε 5% δεν έχει διορθώσει η αγορά, οπότε η διάθεση για ρευστοποιήσεις είναι λογική υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Με το p/e κοντά στο 20% και με εκθέσεις για μελλοντική κερδοφορία εισηγμένων το… 2017, που εκτινάσσει το p/e τους στο 50 (!), είναι λογικό κι επόμενο να υπάρχει κάποιο, κυρίως δε όταν πλησιάζει μία νεκτή συναλλακτικά περίοδος, αυτή των εορτών του Πάσχα με τις αγορές και το Χ.Α. κλειστό.

Στα επίπεδα των 1.350 – 1.400 μονάδων προεξοφλήθηκαν όλα τα καλά νέα της αγοράς η οποία εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα μεταξύ των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, με κέρδη της τάξης του 14 – 15%. Στα επίπεδα αυτά προηξοφλήθηκαν όλα τα καλά νέα, όπως η έξοδος της χώρας στις αγορές, η οποία εστέφθη από απόλυτη επιτυχία, οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τα βελτιωμένα μάκρο, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα κ.ά. Με μοναδική… ατιμολόγητη παράμετρο αυτή του πολιτικού ρίσκου, οι επενδυτές βλέπουν ότι η αγορά θα πρέπει να δώσει ανάσες.

 

Χθες ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ύψους 175 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες επενδυτές, όπου μαζεύτηκαν προσφορές για 300 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούν ομολογιακά έως 700 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ και μέχρι 500 εκατ. ευρώ η Alpha, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Μυτιληναίος και Motor Oil.  Μεγάλη ρευστότητα από το σύστημα σήκωσαν Πειραιώς και Alpha με τις συνολικές αυξήσεις στα 3 δις. Ευρώ, ενώ η Πειραιώς είχε πάρει μέσω ομολογιακού δανείου άλλα 500 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, αυξήσεις κεφαλαίου δρομολογούν μια σειρά εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως η Audiοvisual , Lamda Development (150 εκατ. ευρώ) και η Alco, ενώ έρχονται και δημόσιες εγγραφές, όπως της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος. Μέχρι τις πρώτες μέρες του Μαίου στο μεταξύ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 3 δις. Ευρώ.

 

Σημειωτέον, ότι με την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 16 Απριλίου ξεκινάει και το rebalancing, λόγω της νέας στάθμισης της μετοχής στους δείκτες. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, δείχνουν κινητικότητα, που όμως, εστιάζεται σε συγκεκριμένες μετοχές.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε το placement της Aegean, όπου διέθεσε το 8,4% για περισσότερα από 44 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται και η αύξηση κεφαλαίου της Dionic, η οποία ζητεί να αντλήσει περί τα 5 εκατ. ευρώ.