Συγκρατημένη αισιοδοξία για επίσπευση της επιστροφής στις αγορές δημιουργεί στο υπουργείο οικονομικών η χθεσινή έκδοση χρέους από την Ελλάδα. Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε χθες την προσδοκία ότι η Κύπρος μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του 2015, που αποτελεί, όπως είπε, τον στόχο της κυβέρνησης.

Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του Sigma, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, που υποχώρησαν χθες κοντά στο 5% για ομόλογα που λήγουν το 2020, βρίσκονται σε σημεία που δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία.

«Δεν το κρύβω ότι εμείς στο υπουργείο οικονομικών, παρά τις θετικές ενδείξεις, είμαστε πάρα πολύ συγκρατημένοι. Όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει συγκρατημένος, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος πιστεύει ότι η χώρα μας μπορεί να επιστρέψει στις αγορές τέλος του 2015», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι στη βάση των αποδόσεων που ήδη η σημερινή κυβέρνηση έχει πετύχει, θα μπορούσε η Κύπρος να βγει στην αγορά ίσως και πιο νωρίς από τα τέλη του 2015.

«Εγώ λέω πως τα δεδομένα θα επέτρεπαν πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά θα ήθελα να παραμείνω συγκρατημένος τονίζοντας τη σημασία αυτής της προοπτικής, αν θέλουμε να στηριχθούμε στα πόδια μας χωρίς την ανάγκη κανενός τρίτου», παρατήρησε ο υπουργός οικονομικών.

«Επιβάλλεται», πρόσθεσε, «να συνεχίσουμε αυτή την οικονομική πολιτική η οποία αποδίδει».

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει από χθες να λειτουργεί πλέον ως μία κανονική οικονομία.

Η Ελλάδα δανείστηκε €3 δισ. από τις αγορές με επιτόκιο 4,95%. Η έκδοση πενταετούς ομολόγου υπερκαλύφθηκε με τη ζήτηση να φθάνει τα €20 δισ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές από το 2010. Το δημόσιο της χρέος ανέρχεται στα €317 δισ. ή στο 170% του ΑΕΠ.

Το κυπριακό χρέος έχει ξεπεράσει τα €18,4 δισ. ή το 110% του ΑΕΠ.

Εργαλεία στις τράπεζες για NPLs

Σε ότι αφορά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της προστασίας της κύριας κατοικίας, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι «θα πρέπει να παραχωρηθεί εργαλείο στις τράπεζες να μπορέσουν να μπουν στη διαδικασία είσπραξης των εκατομμυρίων ευρώ που τους οφείλουν δανειολήπτες. Την ίδια ώρα ως πολιτεία θα πρέπει να βρούμε τρόπους να βοηθηθούν εκείνες οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ένα πρόσκαιρο πρόβλημα λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης».

«Θα πρέπει», τόνισε, «να υπάρξει ένας δίκαιος συνδυασμός και σε ότι αφορά τις τράπεζες αλλά και σε ότι αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας. Κάνοντας όμως αυτό, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις που μειώθηκαν τα έσοδα τους συνεπεία της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και να προωθηθεί μία διαφορετική μεταχείριση αυτών που πραγματικά έχουν πληγεί».

Υπογράμμισε ότι «όντως υπάρχουν πετυχημένες πρακτικές και μοντέλα άλλων χωρών. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Ωστόσο, η Κύπρος θα πρέπει να δώσει λύσεις με βάση τα δικά της δεδομένα, έστω και αν το μοντέλο που εφάρμοσε η Ιρλανδία θα ήταν χρήσιμο εργαλείο σε μεγάλο βαθμό», κατέληξε ο υπουργός οικονομικών.

Facebook Comments