«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση φόρων σε συνάρτηση με το ΑΕΠ αναδείχθηκε η Ελλάδα το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ. 

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016. Την ίδια στιγμή, η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο. 

Μάλιστα, το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οριακά υψηλότερο από αυτό του 2000 (34,3% σε σχέση με 33,9% το 2000), όταν στην Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου είχε σημειωθεί το 2004, στο 29,9%.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση ανάμεσα στις 35 χώρες της ΟΟΣΑ, αναφορικά με το επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ. Στις πρώτες τρεις θέσεις βρίσκονται Δανία, Γαλλία και Βέλγιο ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις συναντώνται Ιρλανδία, Χιλή και Μεξικό, με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.

Τα ελληνικά φορολογικά έσοδα 

Η σύνθεση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν γίνεται αντιπαραβολή με τις μέσες τάσεις του ΟΟΣΑ. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές  βρίσκονται είτε στο μέσο όρο είτε πολύ πάνω από αυτών, ενώ σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο είναι οι φόροι εισοδήματος.

Δείτε το σχετικό γράφημα: 

Στα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην Ελλάδα οι εισφορές συνδράμουν με 29 ευρώ (26 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), έμμεσοι φόροι (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ) εισφέρουν 39 ευρώ (32 ο μέσος όρος) ενώ η συμμετοχή των εταιρικών φόρων είναι στα 6 ευρώ (έναντι 9 στον ΟΟΣΑ) και οι φόροι στην περιουσία δίνουν 8 ευρώ (έναντι 6 στον ΟΟΣΑ).

Facebook Comments