ΟΟΣΑ: Στο 1,4% η ανάπτυξη φέτος – στο 2,3% το 2018
Η ολοκλήρωση της β αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην οικονομία, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στη νέα έκθεσή του
Η ολοκλήρωση της β αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην οικονομία, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στη νέα έκθεσή του
Η ολοκλήρωση της β αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην οικονομία, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στη νέα έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.
Η αύξηση της απασχόλησης στήριξε τα εισοδήματα και την ιδιωτική κατανάλωση, αν και πολλές από τις θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι προσωρινής ή μερικής απασχόλησης και εξασφαλίζουν την ελάχιστη αμοιβή. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τόνωσε τις εξαγωγές ενώ η διεθνής ανάκαμψη στηρίζει τα τουριστικά έσοδα. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει σημαντική ενώ ο πληθωρισμός και η πίεση στις αμοιβές παραμένουν αδύναμοι, συμπληρώνει ο ΟΟΣΑ.
Η εκτίμηση είναι ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,4%, το 2018 κατά 2,3% και θα σημειώσει νέα άνοδο κατά 2% το 2019.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και την εργασία θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα. Η επέκταση της απασχόλησης και ο χαμηλός πληθωρισμός θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση. Η ανάκαμψη της εγχώριας δαπάνης, όμως, προοδευτικά θα αυξήσει τις εισαγωγές έναντι των εξαγωγών, με τις τελευταίες να συμμετέχουν αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ το 2019, εκτιμά ο Οργανισμός.
Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και NPLs κάνουν το οικονομικό outlook εξαιρετικά ευαίσθητο σε κάθε απόκλιση από τις πολιτικές. Η μικρότερη πρόοδος στην αντιμετώπιση των NPLs θα μειώσει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα μετά τη λήξη του προγράμματος που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά και ευρύτερα την εμπιστοσύνη, περιορίζοντας την ανάπτυξη.
Επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να επιταχύνει τα οφέλη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τη δραστηριότητα. Ισχυρότερη πρόοδος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις περισσότερο απ’ όσο προβλέπεται, καταλήγει.
Facebook Comments