Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλάζουν το ασφαλιστικό τοπίο παγκοσμίως. Προ ολίγως ημερών, ανακοινώθηκε ότι η CVS, η γιγαντιαία αυτή Αμερικάνικη εταιρία που διαθέτει 9.700 φαρμακεία και 1.100 Κέντρα Υγείας στις ΗΠΑ, θα εξαγοράσει  τον Αμερικανικό ασφαλιστικό γίγαντα, ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, Aetna, που ήδη διαθέτει 22 εκατομμύρια πελάτες! Η συμφωνία περιλαμβάνει 69 δις δολάρια και θα επιτρέψει στην CVS να κρατήσει το πελατολόγιο της Αetna, παρέχοντάς του το πρώτο καθετοποιημένο σύστημα υγείας, από ασφάλιση ως το ίδιο το προϊόν ή φάρμακο! Καθώς η  Αetna είναι η 4η σε μέγεθος εταιρία, αν η συμφωνία εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, αναμένεται να υπάρξει πράσινο φώς για εξελίξεις που θα κάνουν την ασφαλιστική αγορά αγνώριστη!

Γιατί αυτό που τώρα συμβαίνει στις ΗΠΑ μας αφορά; Ο λόγος είναι απλός. Οι ΗΠΑ είναι όχι μόνο η πιο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, αλλά διαθέτει και το πιο τεράστιο και παράλληλα πολυδάπανο ασφαλιστικό σύστημα, που βασίζεται σχεδόν αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιτρέπει να υπάρχει ο πιο ανεπτυγμένος κλάδος ασφάλισης του κόσμου. Όμως αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό που τώρα συμβαίνει στις ΗΠΑ, είναι το μέλλον και σε παγκόσμια κλίμακα; Τρία πράγματα. Συνδικαλισμός, Δημογραφικό και Ανάπτυξη. Οι τάσεις και στους τρείς αυτούς τομείς οδηγούν με βεβαιότητα σχεδόν στο ότι το Αμερικάνικο πρότυπο αργά  ή γρήγορα θα υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες.

Αυτό που τώρα δημιουργείται είναι ένας Γίγαντας στον τομέα της καθετοποιημένης Ιδιωτικής Ασφάλισης που διαθέτει από Ασφάλιση (22 εκ. πελάτες) ως Κλινικές (1.100) και Φαρμακεία (9.700)! Αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο μοντέλο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά παγκόσμια, που παρέχει εντελώς ιδιωτικό το σύνολο αυτών των υπηρεσιών! Οι πελάτες μπορούν να κάνουν άμεσα κάποιους ελέγχους-τεστ ακόμη και στα ίδια τα καταστήματα. Το μόνο μη κερδοφόρο, παγκόσμια αλλά και στις ΗΠΑ είναι οι Κλινικές, αλλά αυτές  είναι σημεία ‘κύρους’ και ‘εμπιστοσύνης’ για τα εκατομμύρια των πελατών αλλά και παρέχουν προϊόντα που δεν έχουν τον ανταγωνισμό από ηλεκτρονικά καταστήματα όπως ebay ή Amazon. Φυσικά οι δυνατότητες Cross-selling, δηλαδή πώληση παράλληλα προϊόντων όλης της νέας διευρυμένης γκάμας  (πχ. Ασφάλιση στα καταστήματα) είναι ένα από τα ευνόητα πλεονεκτήματα.

Όμως ο ανταγωνισμός είναι σημαντικός.  Για την ιδιωτική ασφάλιση 270 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στις ΗΠΑ, μια βιομηχανία 300 δις δολαρίων ετησίως μόνο στον τομέα των φαρμάκων, που είναι μόλις το 10% της συνολικής αγοράς υγείας, που αποτελεί 3 τρις  από τα 18 τρις του ΑΕΠ των ΗΠΑ, εκτός από βιομηχανίες και Φαρμακεία υπάρχουν οι λεγόμενες Pharmacy benefit  management (PBM) που λειτουργούν σαν διαπραγματευτές-μεσάζοντες για τους ασφαλισμένους ώστε να χαμηλώσουν τα κόστη φαρμάκων, με το αζημίωτο φυσικά.

Tρεις οι μεγαλύτεροι παίκτες που ελέγχουν την αγορά. Η United Health Group είναι ένας εν μέρει καθετοποιημένος όμιλος, με 200 δις Πωλήσεις και Χρηματιστηριακή Αξία, και αποδοτικότητα ιδίων Κεφαλαίων περίπου 20%, η εν λόγω CVS με 75 δις Κεφαλαιοποίηση με 180 δις Πωλήσεις και η Anthem με 90 δις περίπου Πωλήσεις και 60 δις Κεφαλαιοποίηση, αλλά Αποδοτικότητα Ιδίων μόλις 6%. Ενδεχόμενη συγχώνευση της CVS με την Aetna (60 δις Πωλήσεις και Κεφαλαιοποίηση περίπου) οδηγεί σε γίγαντα με 240 δις Πωλήσεις και πάνω από 150 δις Κεφαλαιοποίηση (Χρηματιστηριακή αξία).

Ο στόχος είναι το σύνολο της πίτας υγείας των ΗΠΑ που είναι 3 τρις ετησίως, δηλαδή…το 5% του Παγκόσμιου ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι προς ιδιωτικοποίηση θα μεταβούν και άλλα συστήματα παγκοσμίως, όποιος τώρα κυριαρχήσει στην Αμερικάνικη Αγορά, δημιουργεί εχέγγυα για κυριαρχία σε μια αγορά που δυνητικά φτάνει το 10% όχι του Αμερικάνικου, αλλά του Παγκόσμιου ΑΕΠ! Σε καμμία πάντως περίπτωση δεν πρέπει να περιμένει κάποιος μια εταιρία στις ΗΠΑ να μονοπωλήσει την αγορά. Οι ρυθμιστικές αρχές στην χώρα αυτή λειτουργούν με συνέπεια και διαλύουν εταιρίες που τείνουν να μονοπωλήσουν.

Η συγχώνευση αυτή ανοίγει δρόμους για υπερ-εταιρίες που επιφέρουν οικονομίες  κλίμακος, και οδηγούν σε μια παγκόσμια αγορά όπου ο ιδιωτικός τομέας θα προσφέρει γκάμα υπηρεσιών σε καθετοποιημένη μορφή, ίσως και μια παγκόσμια ιδιωτική ασφάλιση! Και ίσως αυτό, αποτελεί το πιο ενδιαφέρον κομμάτι! Εισερχόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα εποχή που οι ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να προσφέρουν πλήρες πακέτο ασφάλισης, εναλλακτικό του κράτους! Ο πόλεμος λοιπόν, δεν θα είναι μόνο μεταξύ εταιριών, αλλά κάτι πολύ παραπάνω!

Facebook Comments