“Έχουμε bullish στάση για το ευρώ και τα ευρωπαϊκά assets τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές υποεκτιμούν τις ισχυρές βάσεις της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ασχολούνται υπερβολικά με τα πολιτικά / διαρθρωτικά θέματα. Η bullish στάση μας συνεχίζεται και το 2018”, σημειώνει η UBS.

Όπως προσθέτει, η συμβολή των επενδύσεων στην ανάπτυξη προσεγγίζει τώρα τις τάσεις πριν από την κρίση, έχοντας υστερήσει σημαντικά για αρκετά χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις έχουν σημαντικό περιθώριο να επιστρέψουν σε επίπεδα προ κρίσης. Μια περαιτέρω ανάκαμψη στις επιχειρηματικές επενδύσεις θα βοηθήσει έτσι ώστε η ανάκαμψη της ευρωζώνης να συμπεριλάβει κλάδους της οικονομίας που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως από την ανάκαμψη, καθώς και χώρες που προηγουμένως είχαν αφεθεί στο περιθώριο.

“Το εύρος της ανάκαμψης αποδεικνύεται από την ουσιαστική σύγκλιση των ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή και αυτό θα κάνει την ανάκαμψη να έχει διάρκεια. Η ανάκαμψη στην ευρωπεριφέρεια θα συνεχιστεί, δεδομένης της σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που έχει δημιουργηθεί, και η πρόσφατη απότομη ανάκαμψη των εξαγωγών θα λειτουργήσει ως πρόσθετη στήριξη”, επισημαίνει η UBS.

Περαιτέρω θετικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι θετικές κινητήριες δυνάμεις για τις τιμές των assets, θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν από τη ευρωζώνη, κυρίως χάρη στην προηγούμενη δράση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών και τα νομίσματα όπως η τσεχική κορόνα και το πολωνικό ζλότυ αποτελούν όλα καλές επενδυτικές ιδέες σε αυτό το περιβάλλον, μαζί με το ευρώ, το οποίο η UBS προβλέπει ότι θα αγγίξει το 1,25 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του 2018 και το 0,9500 έναντι της στερλίνας.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στη ζώνη του ευρώ θα επιταχυνθεί στο 4,4%, από 3,8%. Αυτό θα υποστηρίξει τη συνεχή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών όγκων εισαγωγών και θα βοηθήσει τις προοπτικές για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments