Συμφωνία για Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο υπογράφουν Μέρκελ-Σαμαράς

MarketNews

Συμφωνία για Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο υπογράφουν Μέρκελ-Σαμαράς, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, του «Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη», στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW, θα υπογράψουν ο Αντώνης Σαμαράς και η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα στη σημερινή της έκδοση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η καγκελάριος της Γερμανίας επιθυμούν να προωθήσουν τη δημιουργία μιας τράπεζας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία θα χορηγεί φθηνά δάνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο χώρες θα συνεισφέρουν 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.

«Η σχεδιαζόμενη συμφωνία γίνεται προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο που έχει μείνει στάσιμο», αναφέρει η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο συμφωνήσει στη συμμετοχή της Γερμανίας, μέσω της KfW.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Γαλλία. Οι προετοιμασίες όμως προχωρούν εδώ και μήνες με αργούς ρυθμούς, παρατηρεί η εφημερίδα. «Γι’ αυτό δεν θέλουν να περιμένουν άλλο, αλλά θα προχωρήσουν διμερώς με την Ελλάδα», εξηγεί η Handelsblatt και προσθέτει ότι αυξάνεται η πίεση και από τις άλλες πλευρές που επιθυμούν να έχουν συμμετοχή.

Στο δημοσίευμα, ωστόσο, επισημαίνεται ότι και από την πλευρά του Βερολίνου η μεταφορά κεφαλαίων εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, καθώς τα κεφάλαια που διακινούνται μέσω της KfW πρέπει να προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος, για το 2014 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πάντως, από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται επιλογές για το πώς η KfW θα μπορούσε να συμμετάσχει νωρίτερα. «Υπάρχει ενδιαφέρον για επιτάχυνση», καταλήγει το δημοσίευμα.