Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα πληθωρισμού από τα κράτη της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ με παρέμβασή του χθες το βράδυ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμετέχοντες στην αγορά, επαναλαμβάνοντας ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν ευθυγραμμισμένες με τους στόχους της ΕΚΤ.

Παράλληλα τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μη συμβατικά μέτρα όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου τα κράτη του ευρώ να μη βιώσουν μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η περικοπή των επιτοκίων είναι ένα από τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια πρόκειται να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Constancio παραθέτοντας ομιλία χθες από τις Η.Π.Α προσπάθησε να ενισχύσει τη ρητορική Ντράγκι, παραδέχτηκε όμως ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη στο σύνολό της αντιμετωπίζει συνθήκες πτώσης της ζήτησης.

Παράλληλα ανέφερε ότι σημαντικός είναι ο ρόλος του ευρώ, καθώς όπως τόνισε η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κατά 0,5% στα επίπεδα που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή το κοινό νόμισμα.

Τέλος στην ομιλία του από το Brookings Institute σημείωσε ότι τα δεδομένα και η πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς μπορεί να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων από την ΕΚΤ.

Facebook Comments