Με αφορμή δημοσιεύματα, υπενθυμίζεται ότι το «MN» από τις 20 Μαρτίου έχει γράψει σε βασικό του θέμα ότι η Εθνική θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Δεν εγκαταλείπει η Εθνική την εναλλακτική της αύξησης κεφαλαίου, αλλά στο κατάλληλο timing. Καλά ενημερωμένες πηγές από τον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι εξετάζεται και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά όχι τώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το timing για το εγχείρημα αυτό αναμένεται να είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, καθώς τότε θα έχουν φανεί τα πρώτα ισχυρά και συνάμα μετρήσιμα δείγματα επιστροφής της χώρας στην ανάκαμψη, βελτίωση των περιθωρίων δανεισμού, αφού η χώρα έχει βγει ήδη στις αγορές –και ετοιμάζεται να το επαναλάβει-, το κλίμα εμπιστοσύνης θα έχει βελτιωθεί  περαιτέρω και η αγορά θα έχει «ηρεμήσει» από τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου πουπραγματοποίησαν Alpha και Πειραιώς, αλλά και η εν εξελίξει της Eurobank.

Γενικότερα, οι επενδυτικές συνθήκες την περίοδο αυτή αναμένεται να είναι οι κατάλληλες με απρόβλεπτο μόνο παράγοντα την εκλογολογία με αφορμή την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του κ. Κ. Παπούλια λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σημειωτέον ότι οι ξένοι οίκοι πιέζουν την Εθνική –και συγκεκριμένα η Deutsche Bank- να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου εκμεταλλευόμενη το σημερινό καλό momantum. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές μεταξύ των οποίων η έκδοση ομολόγου, η πώληση θυγατρικών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Επίσης, οι επιτελείς του ομίλου συζητούν με συμβούλους τη διάθεση σε επενδυτές ομολογιακής έκδοσης η οποία θα καλύψει σημαντικό τμήμα των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ακριβές μείγμα των ενεργειών και δράσεων που θα επιλεγούν θα καθοριστούν από το χρονικό περιθώριο που θα έχει η διοίκηση της τράπεζας για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες. Αν το περιθώριο είναι περιορισμένο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην ομολογιακή έκδοση. Αν όμως το χρονικό περιθώριο είναι μεγαλύτερο, τότε η διοίκηση μπορεί να επικεντρωθεί στην πώληση συμμετοχών. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πώληση ποσοστού της Finansbank, του Αστέρα Βουλιαγμένης, αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank για τη μετοχή της Εθνικής δίνει τιμή στόχο στα 4,5 ευρώ, θεωρώντας ότι το αρνητικό κλίμα προς τη μετοχή της Εθνικής έχει υπάρξει υπερβολικό. Προβλέπει δε, ανάπτυξη εσόδων κατά 11% στην επόμενη 5ετία μέχρι το 2018 και 19% αύξηση των κερδών προ – προβλέψεων κατά 19%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους. Η γερμανική τράπεζα αναμένει το κόστος του πιστωτικού κινδύνου να μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των χορηγήσεων του 2012.

Alpha

Έλληνες διαχειριστές σε ξένα funds στο Λονδίνο αναφέρουν ότι τους ζητήθηκε από άλλους αναδόχους να τεθούν σε ετοιμότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα διότι ετοιμάζεται και η έξοδος της Alpha Bank στις αγορές, ζητώντας να αντλήσει ποσό μεταξύ 300– 500 εκατ. ευρώ. Για δε την έκδοση της Εθνικής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετατίθεται για αργότερα.

Προς το παρόν, για την περίπτωση της Alpha, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες, αφού δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα των αναδόχων. Όσον αφορά το επιτόκιο, τόσο η Alpha, όσο και η ΔΕΗ περιμένουν την εξέλιξη της σημερινής έκδοσης του ελληνικού ομολόγου.

Εurobank

Tη Δευτέρα το απόγευμα στις 17:00 λήγει η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές, προκειμένου να εκδηλώσουν και επίσημα το ενδιαφέρον τους.  Επιπρόσθετα, θα δώσουν και τις τιμές που επιθυμούν που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κάτω των 0,30 ευρώ   ανά μετοχή (ονομαστική αξία μετοχής).

Χθες, οι δύο διεθνείς οίκοι Lazard και Morgan Stanley, ολοκλήρωσαν τις αποτιμήσεις και παρέδωσαν τις εκθέσεις τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας και στις οποίες δεν αναφέρουν συγκεκριμένη τιμή, αλλά ένα εύρος τιμών, στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι προσφορές των ενδιαφερομένων για να γίνουν αποδεκτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελάχιστα αποδεκτή τιμή είναι τα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Έτσι την Μ. Δευτέρα το πρωί, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συνεδριάσει για να καταλήξει στην ελάχιστη τιμή ανά μετοχή, βάσει της οποίας θα επιλεγεί και ο βασικός επενδυτής (anchor investor).

Το ΤΧΣ, μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και αφού λάβει τις τιμές από τους στρατηγικούς επενδυτές, θα ενημερώσει την τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, απ’ όπου θα δοθεί και το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου.

Facebook Comments