Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τρίτο μνημόνιο, αλλά έχει ανάγκη από νέα χρηματοδότηση, μικρότερη πάντως από τις προηγούμενες. Αυτά μεταξύ άλλων είπε ο κ. Πόουλο Τόμσεν σε αποκλειστική συνέντευξη του ανταποκριτή του Mega στις ΗΠΑ Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο κ. Τόμσεν τονίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα χρηματοδότηση με σαφώς μικρότερο ποσό από εκείνο που αρχικά της είχε δοθεί αναφέροντας πως δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα. Ερωτηθείς για το αν είναι παράτολμη η σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Τόμσεν δήλωσε:

“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ορόσημο. Ένας θεμελιώδης στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό ήταν το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Το χαιρετίζουμε λοιπόν. Πιστεύω ότι θα διευκολύνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Ήταν σημαντικό βήμα”.

Απαντώντας σε ερώτημα του Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με τη χρηματοδότηση αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Π. Τόμσεν απαντά:

“Πιστεύουμε ότι αφού το χρέος προσεγγίζει το 175% του ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλό και είναι απαραίτητο για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές και να μη στηρίζεται σε ξένη χρηματοδότηση – με συγχωρείτε – να μη στηρίζεται σε χρηματοδότηση επίσημου θεσμού το χρέος πρέπει να μειωθεί σημαντικά.

Δεν θα συζητούσα για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε πρόγραμμα αλλά κατά την άποψή μας, το πρόγραμμα αυτό θα χρειαστεί και άλλη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2016. Και κατά τη γνώμη μας η χρηματοδότηση δεν επαρκεί μέχρι το 2016 και στη νέα αξιολόγηση θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα. Δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Είναι τίποτα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αρωγή”

Ο ίδιος απευθυνόμενος σε εκείνους τους νέους Έλληνες που εκτιμούν ότι πλέον δεν υπάρχει ελπίδα εξαιτίας της παρατεταμένης ανεργίας και λιτότητας αναφέρει:

“Αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση. Διότι περί αυτού πρόκειται. Η ανεργία των νέων είναι σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, η ανεργία είναι σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, αλλά κυρίως των νέων. Και το πρόγραμμα έχει στόχο τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερα εισοδήματα. Κι όλες αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η φιλελευθεροποίηση, η μείωση φόρων, η βελτιστοποίηση του δημόσιου τομέα, όλα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Θα έλεγα λοιπόν στους νέους ότι η εφαρμογή του προγράμματος αυτού φέρνει την ελπίδα για το μέλλον”.

Ο κ. Τόμσεν αναφέρει πως το καλοκαίρι θα υπάρξει μια βραχύχρονη αποστολή στην Αθήνα και οι κύριες διαπραγματεύσεις θα γίνουν το φθινόπωρο.
 

Facebook Comments