Η Ουκρανία ’ρίχνει’ την Ευρώπη

MarketNews

Η Ουκρανία

Οι ανησυχίες για την Ουκρανία επανήλθαν στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ξεκινούν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας με απώλειες. Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,03% στις 6.559 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,41% στις 9.277 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,09% στις 4.361 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,4% στις 327,62 μονάδες. Ο δείκτης έχει διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009, με την αποτίμηση να διαμορφώνεται στις 14,5 φορές των εκτιμώμενων κερδών, από το 12,3 που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών.

Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, κατέληξε με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Στο ταμπλό, η Kuehne & Nagel υποχωρεί κατά 1,6%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 1,3% στα 4,13 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 5,22 δισ. ελβ. φράγκα. Τα ebit του ομίλου αυξήθηκαν στα 190 εκατ. χαμηλότερα από τα 192 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Απώλειες 2,3% για τη Symrise, η οποία προσέφερε 1,3 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Diana Group, τη γαλλική εταιρεία αξεσουάρ και διατροφής κατοικιδίων. Η Symrise βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με τον ιδιοκτήτη της Diana Ardian Sarl, με το deal να αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ 3μηνο του έτους.

Στο -3,7% βρίσκεται η Peugeot, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει σχεδόν στο μισό την παραγωγή ορισμένων μοντέλων, ανεξαρτητοποιώντας σε νέο brand τη σειρά μοντέλων DS. Η τελευταία θα έχει λειτουργικό περιθώριο 2% ετησίως μέχρι το 2018, για να αυξηθεί στο 5% την περίοδο 2019-2023.

Σημαντικές ανακοινώσεις περιμένουμε σήμερα, με τη βιομηχανική παραγωγή για την Ευρωζώνη στις 12:00 και τις λιανικές πωλήσεις στις 15:30 από τις Η.Π.Α να ξεχωρίζουν.