Σε πλήρη συμφωνία με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι τα δημοσιονομικά στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat και το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα είναι πολύ καλύτερο των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).

Αυτό ανέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο περιθώριο της παρουσίασης των στοιχείων α΄ τριμήνου για τον κρατικό προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνεται και ο χειρισμός της κυβέρνησης για το ποσό υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Ο συγκεκριμένος χειρισμός, περιλαμβάνει τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» την έξοδο στις αγορές και την έναρξη των συζητήσεων (μετά την οριστικοποίηση, στις 23 Απριλίου, των στοιχείων από τη Eurostat) για την ελάφρυνση του χρέους. Σημειώνεται, ότι σήμερα αναμένεται να επιδοθούν και στην τρόικα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό, κατά Πρόγραμμα, πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 αναμένεται να ανέλθει στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ. Ένας από τους λόγους, είναι ότι τα 480 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος εγγράφονται τελικά στο τρέχον έτος και όχι στο 2013.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, δύο σημαντικές υποχρεώσεις για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2018 και του Οργανικού Νόμου (ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, όπως, πχ για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο).

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η υπερκάλυψη στον στόχο των εσόδων μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Μια συζήτηση, που μπορεί να γίνει όταν επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Facebook Comments