Όπως δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί την ημέρα των προεδρικών εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, που κρατούν υπό κατάληψη πολλά διοικητικά κτήρια πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας, ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με διακύβευμα την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία ή τη μετατροπή της χώρας σε ομοσπονδία.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τουρτσίνοφ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τους σχεδιασμούς της ουκρανικής κυβέρνησης γύρω από ένα πιθανό δημοψήφισμα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας η διατήρηση της Ουκρανίας ως ενιαίου κράτους, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι των περιοχών με έντονη ρωσική επιρροή στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός νέου Συντάγματος.

«Ριπές» Γιανουκόβιτς κατά των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας Σλαβιάνσκ κατά τη διάρκεια χθεσινής «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», όπως χαρακτηρίστηκε από το Κίεβο. Όπως δήλωσε ο Γιανουκόβιτς, «θα ήθελα να αναφερθώ στην άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στα πρόσφατα γεγονότα. Με τα διπλωματικά τους μέσα, αλλά και με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών τους, δεν παρεμβαίνουν απλά σε διαδικασίες, αλλά ορίζουν τι πρέπει να γίνει και πως». Ο έκπτωτος ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει περάσει με «το ένα πόδι» σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και κατηγόρησε το Κίεβο για εγκληματική χρήση βίας εναντίον αμάχων στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση έκανε λόγο για ενδείξεις ότι «οι ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία λαμβάνουν στήριξη από τη Ρωσία». Όπως διευκρίνισε σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, «αν δει κανείς τις κινήσεις, τις στολές και τον οπλισμό τους, παρατηρεί ότι δεν μπορεί να πρόκειται για ομάδες αυτοάμυνας που οργανώθηκαν αυθόρμητα από πολίτες».

Η Ουκρανία στο Συμβούλιο των υπ. Εξ.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας απασχολούν σήμερα στο Λουξεμβούργο τους υπουργούς Eξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία να δημιουργήσει προηγούμενο και για τις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στα συμπεράσματα που θα υιοθετήσουν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, ενώ θα καταδικάζουν επίσης εκ νέου την παράνομη απόσχιση της Κριμαίας, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιβεβαιώνει τη μη συμβατότητα της απόσχισης αυτής με το διεθνές δίκαιο.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί θα επαναλάβουν την έκκληση τους προς τη Μόσχα για διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και τη σύσταση ενός πολυμερούς μηχανισμού για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα.

Όχι σε νέες κυρώσεις

Στην παρούσα φάση οι υπουργοί Εξωτερικών δεν θα εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων θα προειδοποιούν πως εάν δεν βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα, τότε η ΕΕ θα επανεξετάσει τη θέση της και ενδεχομένως θα λάβει και νέα μέτρα κατά της Ρωσίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης η επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο ρώσος πρόεδρος σε 13 ηγέτες της ΕΕ με την οποία απειλούσε ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν πληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές. Η απειλή αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στους Ευρωπαίους γιατί μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία τροφοδοτούνται πολλά κράτη μέλη με ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να στείλουν κοινή απάντηση στη Μόσχα για το θέμα αυτό, ενώ θα εκφράσουν και τη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση της τιμής που επέβαλαν οι Ρώσοι στο φυσικό αέριο που πωλούν στην Ουκρανία.

Facebook Comments