Ιστορική χαρακτήρισε τόσο την πρωτοβουλία, όσο και την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους δίαυλους επικοινωνίας μας. Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας που είναι η συνθήκη της Λωζάνης.

Μίλησε για σεβασμό και την ανάγκη για συνομιλίες με σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις μας, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών και να συμβάλουν στη σταθερότητα.

Αυτός ο εκσυγχρονισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού στη συνθήκη της Λωζάνης και όχι στην αναθεώρησή της.

Για τους τούρκους στρατιωτικούς  

Για το θέμα της τρομοκρατίας εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες όπως την FETO το PKK. Είχαμε 350 θύματα κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος. Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών και αυτό που είπα στον κ. Τσίπρα είναι ότι αυτοί μπορεί να επιστραφούν στη  Τουρκία που είναι μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή δεν γίνονται βασανιστήρια και η ελληνική δικαιοσύνη θα ακούσει αυτή την έκκληση. 

Για Λωζάνη και μειονότητα στη Δυτική Θράκη  

Μίλησε για αναδιαμόρφωση και μεταρρύθμιση της συνθήκης της Λωζάνης θυμίζοντας πως 11 άλλες χώρες έχουν υπογράψει την Συνθήκης της Λωζάνης. Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. 

Εκεί υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο δεν υπάρχουν προβλέψεις για τις μειονότητες; Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκικής πομακικής ή Ρομά προέλευσης. Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές.  Υπάρχει οικονομικό χάσμα μεταξύ του κατα κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα και στην Δυτική Ελλάδα.

Εθεσε ξανά το θέμα της επιλογής του Μουφτή σε αντιδιαστολή με ότι γίνεται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος εκλέγεται από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. 

« Είναι διορισθείς. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται» είπε χαρακτηριστικά.

 Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν”

Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν προβλήματα ( αυτής της φύσης) στη Δυτική Θράκη που πρέπει να πάψουν να υπάρχουν στο τραπέζι. 

Για το Κυπριακό 

Θέλουμε διαρκή και βιώσιμη λύση και αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά. Αλλά τίθενται θέματα υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής για να μην υπάρξει λύση. 

Facebook Comments