Ο τεχνολογικός κολοσσός Apple θα είναι ο πιο ωφελημένος σε σχέση με τις άλλες αμερικανικές πολυεθνικές από το φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών. Το όφελος υπολογίζεται στα 47 δισ. δολάρια, συγκριτικά με το υφιστάμενο καθεστώς, λόγω της πρότασης για μείωση της φορολόγησης των κερδών που βρίσκονται στο εξωτερικό, επισημαίνουν οι Financial Times αλλά και ειδήμονες επί των φορολογικών θεμάτων.

Οι Ρεπουμπλικανοί προτείνουν φορολογικό συντελεστή 14,5% για τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών από διεθνείς δραστηριότητες, τα οποία είναι «παρκαρισμένα» στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Σκοπός των αμερικανικών εταιρειών με υψηλή κερδοφορία από διεθνείς δραστηριότητες είναι να αποφύγουν τη φορολόγησή τους με τον υφιστάμενο συντελεστή 35%. Μέχρι σήμερα, μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι έχουν συγκεντρώσει 1,3 τρισ. δολάρια στο εξωτερικό από τα κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων τους.

Κεντρικός άξονας του φορολογικού νομοσχεδίου που προωθεί ο Λευκός Οίκος είναι η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων εντός των ΗΠΑ από 35% σε 20%. Προς το παρόν υπάρχουν δύο εκδοχές του φορολογικού νομοσχέδιου: μία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και άλλη μία από τη Γερουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να ενοποιηθούν λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Facebook Comments