Μείωση του χρέους «βλέπει» ο ΟΔΔΗΧ

Ναυτεμπορική

Μείωση του χρέους «βλέπει» ο ΟΔΔΗΧ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Μείωση του δημόσιου χρέους, για πρώτη φορά φέτος ύστερα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται σε έγγραφο που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Στέλιο Παπαδόπουλο, και το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 7 Απριλίου, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Μαρία Γιαταγάνα.

Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ υποστηρίζει ότι «για το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε σχέση με το 2013 προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να μειωθεί, σε απόλυτες τιμές και σαν ποσοστό του ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, της συγκράτησης δαπανών για τόκους που προέκυψε εξαιτίας της μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους τον Μάρτιο του 2012 (PSI) και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, «ο καθαρός δανεισμός για το 2014 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξεως των 3,6 δισ.». Όπως λέει, «αυτό το ύψος του δανεισμού για το 2014 σε σχέση με τα πολύ μεγαλύτερα ποσά που χρειαζόταν η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύει ότι η χώρα μας χρειάζεται ολοένα και λιγότερα δανεικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και επομένως το δημόσιο χρέος σε απόλυτες τιμές αρχίζει να αποκλιμακώνεται».