Στον τοίχο του ΤΧΣ μπλοκάρει η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, το οποίο συνεδρίασε χθες προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στην διοίκηση της ΕΤΕ να προχωρήσει τη διαδικασία, αλλά… κόλλησε στις διαφωνίες των μελών του.

Η μεν πλευρά της διευθύνουσας συμβούλου κυρίας Χριστίνας Σακελλαρίδου προέκρινε την αύξηση εδώ και τώρα προκειμένου η τράπεζα να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία στις αγορές, η δε πλευρά Σκλαβούνη ζητεί  να  πραγματοποιηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, κάτι που χρονικά παραπέμπει μέσα στο καλοκαίρι, μετά το αβέβαιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά με την κυβέρνηση να έχει στα χέρια της την υπόσχεση των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής ανέβαλε την σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου για σήμερα Μ. Τετάρτη.

Η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να φτάνει μέχρι τα 2,5 δις. ευρώ και ο στόχος είναι, όπως συνέβη και στις άλλεςδύο τράπεζες που προηγήθηκαν, την Alpha και την Πειραιώς, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών Αλογοσκούφη.  Η γενική συνέλευση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περί τις 10 Μαίου και στόχος είναι η αύξηση κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφορετική έκδοση για τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο ανάλογης πρακτικής που ακολούθησαν οι τράαπεζες Πειραιώς και Alpha.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση κινείται με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της, δηλαδή την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,183 εκατ. ευρώ, από τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, δηλαδή την οργανική κερδοφορία αλλά και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων περιλαμβάνονται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση των Α/Κ (ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ξένο επενδυτή), καθώς και η πώληση ποσοστού άνω του 40% της Finansbank.

Παράλληλα, η Εθνική σχεδιάζει να βγει άμεσα στις αγορές με την έκδοση ομολόγου με σκοπό την άντληση ρευστότητας, ωστόσο πρώτα θα προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Η διοίκηση της τράπεζας ήταν πανέτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου εδώ και αρκετό διάστημα, ωστόσο αποφασίστηκε, για να διευκολυνθεί το ελληνικό Δημόσιο, να καθυστερήσει την έκδοση και να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της δικής του ομολογιακής έκδοσης.

Facebook Comments