Ανακάμπτουν από τα χαμηλά τριών εβδομάδων στα οποία βρέθηκαν χτες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αντιδρώντας στις πιέσεις που δέχτηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι αγορές έχουν αρχίσει να θέτουν ως κριτήριο την εταιρική κερδοφορία.

Ειδικότερα,  ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,50% στις 6.574 μονάδες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,06% στις 9.270 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 1% στις 4.389 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει κέρδη 0,8% στις 329,3 μονάδες.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν αφενός η άνοδος που υπήρξε χτες στους δείκτες της Wall Street και αφετέρου ο καλύτερος του αναμενομένου ρυθμός ανάπτυξης που σημείωσε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το κινεζικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 7,4% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από την ανάπτυξη κατά 7,7% στο δ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων που  έκαναν λόγο για 7,3%.

Στο ταμπλό, κέρδη 2,4% καταγράφει και η Tesco, η μεγαλύτερη βρετανική εταιρία λιανεμπορίου, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 3,32 δισ. στερλίνες το 12μηνο χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη της να διαμορφωθούν στα 3,23 δισ. στερλίνες.

Στο +3,5% βρίσκεται η Suez Environnement, καθώς η Exane BNP Paribas αναβάθμισε τη σύσταση της σε outperform/buy, από neutral προηγουμένως. Σύμφωνα με τη γαλλική επενδυτική η διοίκηση της εταιρείας πιθανότατα να επανεκτιμήσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της με τη Veolia Environnement. Γι αυτό το λόγο αναβάθμισε και τη Veolia, σε neutral από underperform, οδηγώντας τη μετοχή στο +3,1%.

Στον αντίποδα, η Credit Suisse χάνει 2,4%, καθώς ανακοίνωσε πως τα κέρδη πρώτου τριμήνου υποχώρησαν 34% εξαιτίας της πτώσης των κερδών στην επενδυτική τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν στα 859 εκατ. ελβετικά φράγκα από 1,3 δισ. φράγκα το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,5% διαμορφώθηκε ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,9%, χαμηλότερα των προβλέψεων που έκαναν λόγο για άνοδο της τάξεως του 1%. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται κάτω από το 1% τους τελευταίους έξι μήνες

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 21,9 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Facebook Comments