Σημαντική ετήσια αύξηση παρουσίασαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις ακινήτων με τους παράγοντες της αγοράς να ανησυχούν για τις συνέπειες μελλοντικών εκποιήσεων από τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το κτηματολόγιο, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί αυξήθηκαν το Μάρτιο του 2014 στα 344 τεμάχια έναντι 286 το Μάρτιο του 2013, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 20%.

Το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο οι πωλήσεις ακινήτων παρουσίασαν μείωση 12% και 22% αντίστοιχα.
Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης απέδωσε μερικώς την αύξηση που παρουσιάζεται στις πωλήσεις Μαρτίου, στο ότι ο περσινός Μάρτιος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τον κλάδο λόγω της παρατεταμένης αργίας στις τράπεζες και των επιπτώσεων του bail-in.

Μιλώντας στη StockWatch σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενδιαφέρον εκ μέρος των ξένων το οποίο όμως δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Ο κ. Κουρουσίδης εκτιμά ότι η αγορά θα επωφεληθεί εντός των επόμενων δυο-τριών μηνών από τις νέες αλλαγές στη νομοθεσία για την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου, που αποτελούν ζητήματα ενδιαφέροντος για τους ξένους.

Με τις αλλαγές, χαμηλώνει ο πήχης των κεφαλαίων που χρειάζονται για έκδοση κυπριακού διαβατηρίου, με στόχο την ενθάρρυνση επενδύσεων σε μεγάλες αναπτύξεις.

Καθοριστικές οι αποφάσεις τραπεζών

Οι παράγοντες της αγοράς ανησυχούν για τις επιδράσεις που θα έχει στις τιμές ακινήτων η εκποίηση ακινήτων από τράπεζες, για είσπραξη οφειλών.

«Δεν είναι προς όφελος κανενός οι εκποιήσεις, ούτε των τραπεζών, ούτε των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά ούτε και του κλάδου», σημείωσε ο κ. Κουρουσίδης.

Παρά το ότι οι πωλήσεις ενδέχεται να αυξηθούν λόγω του ενδιαφέροντος των ξένων σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές θα μειωθούν κάνοντας κακό και στις ίδιες τις τράπεζες σε βάθος χρόνου, καθώς θα μειωθούν οι εξασφαλίσεις τους με τη μείωση στις αξίες ακινήτων, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι οι εκποιήσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά εκεί και όπου είναι αναγκαίο ώστε να μην επηρεαστούν οι τιμές.

Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 6% στα 948 τεμάχια από 1.013 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τη μεγαλύτερη μείωση που φθάνει το 34% καταγράφει η Πάφος με τα πωλητήρια έγγραφα να μειώνονται στα 259 από 390.

Μείωση 2% σημειώνουν οι πωλήσεις στη Λευκωσία όπου οι πωλήσεις ακινήτων έπεσαν στις 181 από 185 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα, αύξηση 19% σημειώνεται στη Λεμεσό με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν τα 275 από 231 πέρσι.

Στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο οι πωλήσεις παρουσιάζουν άνοδο 10% και 20% αντίστοιχα.

Facebook Comments