Κατά 21% με 22% αναμένεται να μειωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας μετά το τέλος της ΑΜΚ.

Επομένως απ το 90% που είναι σήμερα η συμμετοχή του ΤΧΣ αναμένεται να περιοριστεί οριακά χαμηλότερα του 70%.

Παράλληλα η Τράπεζα ανέθεσε στις Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley να διοργανώσουν τα investor calls και την παρουσίαση της τράπεζας στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για την έκδοση του ομολόγου, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο διαχειριστή της έκδοσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τηλεδιάσκεψη επενδυτών με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας γύρω απ την αύξηση κεφαλαίου και την επικείμενη ομολογιακή έκδοση.

Αμέσως μετά θα δρομολογηθεί η ομολογιακή έκδοση κατά πάσα πιθανότητα “senior unsecured”, ίδια δηλαδή με την αντίστοιχη στην οποία προέβη η Πειραιώς.

Παράλληλα στην αναβάθμιση των τριών συστημικών τραπεζών, Εθνική, Alpha και Πειραιώς προέβη η JP Morgan, με την αγορά να αντιδρά θετικά, μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου μαμούθ της Εθνικής ύψους 2,5 δις. Ευρώ (συν το ομόλογο 750 εκατ. ευρώ), ενώ είναι η δεύτερη μέρα του rebalancing που παρατηρείται στην Πειραιώς. 

Ο Αμερικανικός οίκος αναβάθμισε σε neutral, δηλαδή έδωσε ουδέτερη σύσταση στην Εθνική και παράλληλα αύξησε τις τιμές στόχους για την Alpha και την Πειραιώς. Η τιμή στόχος για την Alpha βγαίνει στα 0,95 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,29 ευρώ, θεωρώντας για την τελευταία ότι αποτελεί την κορυφαία επενδυτική επιλογή της μεταξύ των 10 επιλογών της από τις αναδυόμενες αγορές. Το επιχείρημα της αναβάθμισης βασίζεται στο γεγονός ότι με το Δημόσιο μεγαλομέτοχο στις τράπεζες, η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να καταστούν κερδοφόρες.

Η αγορά μόνο οφέλη βρίσκει από την κίνηση της διοίκησης της ΕΤΕ, παρά τις αρχικές της διαψεύσεις, με το “ΜΝ” να έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της Εθνικής από τις 20 Μαρτίου.

Η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ των εγκεκριμένων ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,183 δισ. ευρώ που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος,

Επίσης, θα καταφέρει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ «fully loaded Basel III», ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή της βάση, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους €1.350εκ. όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η ΕΤΕ θα διαθέτει δείκτη βασικών κεφαλαίων (ΕΒΑ Core Tier 1) ύψους 18,2% (pro forma) και δείκτη Κύριων Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων (Common Equity Tier 1, βάσει της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ) ύψους 11,7% (pro forma) με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2013.

Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην μετοχική βάση της Τράπεζας δεδομένου ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει την διασπορά των μετοχών, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας τη μελλοντική πρόσβαση της ΕΤΕ στις αγορές με βελτιωμένους όρους.

Εκείνο βεβαίως που δεν έχει προσδιοριστεί είναι η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανό να πραγματοποιηθεί κάτω και από τη λογιστική αξία των 2,96 ευρώ.

 

Facebook Comments