Στα πρόθυρα του να γράψει… “3” μπροστά βρίσκεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η οποία συνεχίζει την non-stop βελτίωσή της η οποία και “ενεργοποιήθηκε” μετά το swap και την staff level agreement στο Eurogroup μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Το εντυπωσιακό ράλι του τελευταίου μήνα έχει προσγειώσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου κατά 44% χαμηλότερα από το 7,35% που άγγιζε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, βάζοντας πλώρη για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μεταξύ των τριών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα το 4,107% με πτώση της τάξης του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα, και αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Δεκεμβρίου του 2006 όταν η λέξη “κρίση” δεν υπήρχε ούτε ως παρένθεση στο λεξιλόγιο της Ελλάδας και των αγορών.

Αν και πολλοί παράγοντες της αγοράς μιλούν για τεχνικό ράλι το οποίο δημιούργησε η ομαλοποίηση  της αγοράς και η αύξηση της ρευστότητας που έφεραν τα νέα ομόλογα του swap, το γεγονός παραμένει πως ελλείψει κάποιου σημαντικού σοκ που θα προκαλέσει sell-off στους ελληνικού τίτλους, το κλίμα και το έδαφος έχει στρωθεί για την επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της γ αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ ως η πιο σύντομη του προγράμματος, στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Έστω και αν το ράλι τελειώσει κοντά στα σημερινά επίπεδα, η βελτίωση είναι τέτοια που θα μαγνητίσει σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει έκδοση 7ετούς ομολόγου πρώτα και μετά θα εκδοθεί ένα 3ετές και στη συνέχεια ένα 10ετές.

Εν τω μεταξύ, ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι βελτίωση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% και στο 1,987% με πτώση της τάξης του 4,4% από χθες και… 73%(!)  από τις αρχές του 2017.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments