Οι συνεδριάσεις της Μ. Τετάρτης και Μ. Πέμπτης περιόρισαν τις απώλειες για την αγορά στην εβδομάδα σε 0,18%, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει τις συναλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση της Μ. Εβδομάδας με κέρδη 2,5%, στις 1.248,61 μονάδες.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 142,395 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ έγιναν στη μετοχή της Πειραιώς στο πλαίσιο του rebalancing, δηλαδή ανακατατάξεις στο μετοχικό κεφάλαιο ενόψει αύξησης στη στάθμιση της μετοχής στους δείκτες της Morgan Stanley και του FTSE. 

H αντίδραση της αγοράς, σύμφωνα με τους χρηματιστές, προήλθε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση από την αναβάθμισή της εκ μέρους της JP Morgan, η οποία θερωρεί ότι το πολιτικό ρίσκο δεν είναι πρόβλημα.

Δίνοντας ο επενδυτικός οίκος, πιθανότητες άνω του 50% για τη διεξαγωγή εκλογών, επισημαίνει ότι ακόμα κι αν αλλάξει ο κυβερνητικό συσχετισμός στην Ελλάδα, κανένα κόμμα δεν θα απειλούσε την έξοδο της χώρας από το ευρώ μετά από τις θυσίες τόσων ετών. Επιπρόσθετα είναι σημαντικό ότι οι ξένοι, σύμφωνα με την Alpha Bank,  αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρέους με την δραματική έννοια του όρου για την Ελλάδα από το 2014 και μετά.

Όπως εξηγεί ο κ. Μασουράκης της  Alpha, «οι ξένοι επενδυτές επενδύουν στην Ελλάδα διότι πιστεύουν ότι έγινε σημαντική πρόοδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί οι επενδυτές ξέρουν σήμερα ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να καταγράφεται στο 175% του ΑΕΠ, αλλά έχει μέση διάρκεια λήξης μετά το 2014 που υπερβαίνει τα 17,5 έτη (με λήξεις έως το 2057) και είναι χρέος πολύ χαμηλού επιτοκίου».

Επίσης, την Μ. Πέμπτη έγιναν γνωστές οι αναβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς από την  JP Morgan (η δεύτερη έκθεση σε δύο μέρες). Συγκεκριμένα, στην αναβάθμιση των τριών συστημικών τραπεζών, Εθνική, Alpha και Πειραιώς προέβη η JP Morgan, με την αγορά να αντιδρά θετικά, μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου μαμούθ της Εθνικής ύψους 2,5 δις. Ευρώ (συν το ομόλογο 750 εκατ. ευρώ), ενώ είναι η δεύτερη μέρα του rebalancing που παρατηρείται στην Πειραιώς.

Ο Αμερικανικός οίκος αναβάθμισε σε neutral, δηλαδή έδωσε ουδέτερη σύσταση στην Εθνική και παράλληλα αύξησε τις τιμές στόχους για την Alpha και την Πειραιώς. Η τιμή στόχος για την Alpha βγαίνει στα 0,95 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,29 ευρώ , θεωρώντας για την τελευταία ότι αποτελεί την κορυφαία επενδυτική επιλογή της μεταξύ των 10 επιλογών της από τις αναδυόμενες αγορές. Το επιχείρημα της αναβάθμισης βασίζεται στο γεγονός ότι με το Δημόσιο μεγαλομέτοχο στις τράπεζες, η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να καταστούν κερδοφόρες.

Κατά τα άλλα, ισχυρή αντίδραση βγήκε για τον Τιτάνα, που έκλεισε με άνοδο 8,65%, στα 23,36 ευρώ, 8,51% για τον ΟΠΑΠ, στα 11,35 ευρώ, Jumbo 6,05%, στα 12,10 ευρώ, Εθνική 5,72%, στα 3,14 ευρώ, ΔΕΗ 5,35%, στα 11,42 ευρώ, Folli Follie, Frigoglass και ΟΤΕ πάνω από 4%. Πτώση 2,29% για την Πειραιώς, στο 1,71 ευρώ με όγκο σχεδόν 30 εκατ. τεμαχίων. Μικρά κέρδη για την Alpha, στα 0,695 ευρώ, 1,66% ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος, στα 6,75 ευρώ και 1,92% η ΜΕΤΚΑ, στα 12,74 ευρώ.

Facebook Comments