Η ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, έδωσε τελικά την ώθηση που χρειάζονταν οι ευρωαγορές για να “εξασφαλίσουν” το θετικό πρόσημο και να κλείσουν με κέρδη. Στήριξη έλαβαν και από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 6.625 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,99% στις 9.410 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,60% στις 4.432 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,36% στις 332,43 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,9% σε επίπεδο εβδομάδας, αλλά είναι ακόμη κατά 2,2% χαμηλότερα από το υψηλό έτους που είχε σημειώσει στις 4 Απριλίου. Εννέα από τους 15 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες έκλεισαν σήμερα με κέρδη. Οι αγορές της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας ήταν σήμερα κλειστές λόγω πασχαλινής αργίας.

Στο ταμπλό, η Renault ενισχύθηκε κατά 1,5%, η Peugeot κατά 1,8%, ενώ ο κλαδικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,6%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσαν «άλμα» 10% τον Μάρτιο, για έβδομο συνεχόμενο μήνα, λόγω των νέων μοντέλων και τα ισχυρή ζήτηση για τα οχήματα της Renault, της Peugeot και της Volkswagen. Οι νέες ταξινομήσεις αυξήθηκαν στα 1,49 εκατ. οχήματα συγκριτικά με τα 1,35 εκατ. το περσινό διάστημα, ενώ το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8,1%. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της Renault αυξήθηκαν 29% τον Μάρτιο, ενώ  ακολούθησε η Peugeot με 11% και η Volkswagen με 8,4%.

Στον αντίποδα, η SAP υποχώρησε κατά 2,9%, καθώς ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, καθώς πωλήσεις και κέρδη ήταν χαμηλότερα από εκείνα που ανέμεναν οι αναλυτές

Στο -4,9% βρέθηκε η Akzo Nobel, καθώς οι διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Γερμανίας υποχώρησε 0,3% τον Μάρτιο έναντι εκτιμήσεων για σταθεροποίηση. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει κατά 0,7%.

Facebook Comments