Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δεν έθεσε θέμα αναδιάρθρωσης χρέους διαβεβαιώνει στην εφημερίδα Τα Νέα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μία μέρα πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο, στις 23 Απριλίου του 2010.

“Ο Στρος Καν με κάλεσε στο γραφείο του την 24η Απριλίου 2010 στις 7 το πρωί παρουσία του Τρισέ και του Ρεν για να κλείσουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Εκεί, Τρισέ και Ρεν απέκλεισαν ρητά οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Στρος Καν συμφώνησε απολύτως” δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά έτσι σε όσους υποστηρίζουν (όπως ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης) πως ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ είχε συστήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην ελληνική κυβέρνηση πριν καν η χώρα μπει σε πρόγραμμα βοήθειας.

Σημειώνεται ότι η ευρωζώνη από τον Οκτώβριο του 2009 που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου έως και τον Απρίλιο του 2011 δεν συναινούσε σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αλλά, και τον τότε αντιπρόεδρο Λουκά Παπαδήμο, να είναι κάθετα αντίθετοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αξιωματούχων της εποχής, που επικαλούνται Τα Νέα, ο Τρισέ απαγόρευε ακόμη και να διατυπώνεται ο σχετικός όρος (αναδιάρθρωση) στις συνεδριάσεις του Eurogroup

Facebook Comments