Όλη η αγορά τρίβει τα χέρια της για την διαφαινόμενη επιτυχία της Εθνικής

MarketNews

Όλη η αγορά τρίβει τα χέρια της για την διαφαινόμενη επιτυχία της Εθνικής, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Όλα δείχνουν ότι το ομόλογο της Εθνικής, ύψους 750 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το επιτόκιο που πέτυχε στην έκδοσή του το Ελληνικό Δημόσιο. To βιβλίο αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Αν η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο 4,95%, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η έκδοση της Εθνικής Τράπεζας θα κινηθεί ενδεχομένως κάτω και από το 4,5%, δείχνοντας το δρόμο και για τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν ε Alpha και ΔΕΗ, αλλά και στις άλλες εισηγμένες, όπως η Motor Oil και ο Μυτιληναίος.  Η κοινοπραξία των τραπεζών που έχει αναλάβει την έκδοση- BofA Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley - έχει ξεκινήσει ήδη το premarketing ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις στο Λονδίνο για την προσέλκυση επενδυτών.

Επίσης, μέχρι τις 6 Μαϊου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το book building της αύξησης κεφαλαίου. Την Μ. Πέμπτη ξεκίνησε conferance call της διοίκησης της ΕΤΕ με ξένους θεσμικούς, ξεκινώντας άτυπα τις παρουσιάσεις ενόψει του ομολογιακού και της αύξησης κεφαλαίου.

Πάντως, η αγορά μόνο οφέλη βρίσκει από την κίνηση της διοίκησης της ΕΤΕ, παρά τις αρχικές της διαψεύσεις, με το "MN" να έχει προϊδεάσει για τις προθέσεις της Εθνικής από τις 20 Μαρτίου. Σημειωτέον, ότι υπήρξε επιβεβαίωση και από την Citigroup στις 24 Μαρτίου. Η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ των εγκεκριμένων ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,183 δισ. ευρώ που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος,

Επίσης, θα καταφέρει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ «fully loaded Basel III», ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή της βάση, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους €1.350εκ. όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η ΕΤΕ θα διαθέτει δείκτη βασικών κεφαλαίων (ΕΒΑ Core Tier 1) ύψους 18,2% (pro forma) και δείκτη Κύριων Βασικών Ίδιων Κεφαλαίων (Common Equity Tier 1, βάσει της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ) ύψους 11,7% (pro forma) με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2013.

Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην μετοχική βάση της Τράπεζας δεδομένου ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει την διασπορά των μετοχών, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας τη μελλοντική πρόσβαση της ΕΤΕ στις αγορές με βελτιωμένους όρους.

Εκείνο βεβαίως που δεν έχει προσδιοριστεί είναι η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανό να πραγματοποιηθεί κάτω και από τη λογιστική αξία των 2,96 ευρώ.