Με τα roadshows να συνεχίζονται σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική έχει εξασφαλίσει ήδη την υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης κατά τρεις φορές. Έκδοση, η οποία δεν αποκλείεται να είναι πενταετούς διάρκειας και όχι τριετούς, όπως συνέβη στην περίπτωση της Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο, το εγχείρημα ξεκίνησε αισιόδοξα και δείχνει να πηγαίνει καλά, μετά μάλιστα την περαιτέρω υποχώρηση των Ελληνικών δεκαετών τίτλων σε 4,75%, κάτι που σημαίνει ότι το επιτόκιο έχει μεγάλες πιθανότητες να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,5% ή κάτω και από αυτά. 

Αν το επιτόκιο διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,5% ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες που έχουν, επίσης προγραμματίσσει ομολογιακές εκδόσεις, όπως η Alpha και η ΔΕΗ, αλλά και άλλες εισηγμένες, όπως η Motor Oil και ο Μυτιληναίος.  Κατά τις πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει (και λόγω της μεγάλης ζήτησης) θα κλείσει αύριο Πέμπτη.

Μέσω της ΑΜΚ η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες (2,2 δισ.) που προέκυψαν από τα stress tests της ΤτΕ, ενώ θα θωρακιστεί πλήρως σε ό,τι αφορά τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Παράλληλα η ΑΜΚ θα της προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ θα διοργανώσει roadshow έως τις 2 Μαΐου, ενώ η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.

Η έγκριση του ενημερωτικού αναμένεται να γίνει στις 14 Μαΐου, ενώ η διαδικασία του book building προβλέπεται να ξεκινήσει από τις 9 Μαΐου. Στην Ελλάδα αναμένεται να δοθεί έως και το 10% της δημόσιας προσφοράς ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από διεθνείς επενδυτές.  Από τα 2,2 δισ. των κεφαλαιακών αναγκών το 1,04 δισ. θα καλυφθεί και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το υπόλοιπο ποσό όπως επίσης και το κόστος της επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών θα καλυφθούν μέσω της ΑΜΚ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης ο δείκτης Core Tier I της Εθνικής θα διαμορφωθεί στο 18,2%.

Facebook Comments