Με το κλίμα στην Ευρωζώνη να παραμένει νευρικό, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστηρία τερμάτισαν με κέρδη την πρώτη συνεδριάση της εβδομάδας, με το ενδιφέρον να στρέφεται στη Wall και στην πρεμιέρα των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α τρίμηνο.

 

Ο FTSE ενισχύθηκε 0,44% στις 6.277 μονάδες, με τη μετοχή της Spirent Communications να πέφτει λόγω της υποβάθμισης της σύστασης από την UBS. Στον αντίποδα, η Polymental International έγραψε άνοδο μεγαλύτερη του 5%, μετά την αύξηση των πωλήσεων της κατά 38% για τη χρήση του 2012.

 

Ο CAC ενισχύθηκε 0,10% στις 3.667 μονάδες, με τον τίτλο της Total να δίνει πάτημα για κέρδη στους γάλλους επενδυτές. Ο DAX κέρδισε 0,06% στις 7.663 μονάδες. Ο IBEX 35 έχασε 0,15% στις 7.787 μονάδες.

 

Στην Ιταλία, το σκκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας καλά κρατεί, με τον επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, να τονίζει «ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα». Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων , ο FTSE MIB διέγραψε τα κέρδη που σημειώνε ενδοσυνεδριακά και υποχώρησε κατά 0,05% στις 15.243 μονάδες.

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,30% στις 288 μονάδες.

 

Στα μακρο της ημέρας, επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο λόγω ανησυχιών για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας Sentix που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επενδυτικής πίστης Sentix υποχώρησε τον Απρίλιο στο -17,3, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν τον Μάρτιο βρισκόταν στο -10,6.

«Όπως οι ιταλικές εκλογές παρέσυραν τον δείκτη τον Μάρτιο, έτσι και τον Απρίλιο το πρόβλημα της Κύπρου, ανάμεσα και σε άλλα ζητήματα, αποδείχτηκε ένα ακόμη βαρίδι», ανέφερε η Sentix σε ανακοίνωσή της.

Στο μέτωπο των κρατικών τίτλων, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων Γαλλίας, Αυστρίας, Βελγίου και Ολλανδίας κατέγραψαν νέα ιστορικά χαμηλά την Δευτέρα, ενώ αντίθετα η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου ενισχύθηκε στο 6,49%.

Ειδικότερα, το δεκαετές γαλλικό ομόλογο υποχώρησε σήμερα στο 1,71%, το ολλανδικό στο 1,41%, το βελγικό στο 1,92% και το αυστριακό στο 1,46%.

Νευρικότητα στη Wall


Οριακές απώλειες σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street, με τις αμυντικές μετοχές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες και τους επενδυτές να τηρούν στάσης αναμονής καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα θα μονοπωλήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τις επόμενες εβδομάδες βάζοντας στο περιθώριο τα προβλήματα της Ευρωζώνη. Η ανακοίνωση της Alcoa μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στο επίκεντρο.

Την Παρασκευή, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έτους. Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι κλάδοι Τηλεπικοινωνιών, Υγείας και Κοινής Ωφέλειας.

Στις 16.48 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,27% στις 14.526,09 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,13% στις 1.551,33 μονάδες και ο Nasdaq Composite  παρέμενε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 3.203,38 μονάδες.

Facebook Comments