Επιβεβαιώνει σήμερα η Eurostat, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, το οποίο υπολογίζεται στα 3,4 δισ. ευρώ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αποτελούν προϋπόθεση για την έναρξη, έστω και ατύπως, της συζήτησης με τους εταίρους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επισήμως πάντως η σχετική συζήτηση δεν θα ανοίξει πριν το καλοκαίρι, παρόλα αυτά η κυβέρνηση προσδοκά στο Eurogroup της 5ης Μαΐου μια δήλωση – υπόσχεση ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 19 Ιουνίου, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν το φθινόπωρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Πρωθυπουργός θέτουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ως δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες το 2012.

«Εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους, που το έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα παράσχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Bloomberg και ξεκαθάρισε: «Κάναμε τη δουλειά μας, περιμένουμε να κάνουν και τη δική τους».

Στην αυριανή συνεδρίαση του ΕuroWorking Group αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 6,3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει από 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Αύριο η χώρα μας θα παρουσιάσει και το δεκαετές αναπτυξιακό της σχέδιο.

Facebook Comments