Οι… γενναίοι επενδυτές που επέστρεψαν στις αναδυόμενες αγορές τον Μάρτιο, σημείωσαν εντυπωσιακές αποδόσεις, ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν το ριμπάουντ θα είναι και βιώσιμο.

Μετά από τρία χρόνια υποαπόδοσης τα οποία και οδήγησαν σε ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις, οι αναδυόμενες αγορές σημείωσαν ένα δυναμικό ράλι τις πρώτες ημέρες της άνοιξης.

Μετά την πτώση 5% το 2013, από τις αρχές του έτους σημειώνουν κέρδη της τάξης του 9%, υπεραποδίδοντας πλέον σημαντικά έναντι των ανεπτυγμένων αγορών. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών είδαν την μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων εδώ και πάνω από έναν χρόνο, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την EPFR.

Τράπεζες όπως οι Barclays, Citi, HSBC, Morgan Stanley και Societe Generale άρχισαν να συστήνουν τοποθετήσεις στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών από την αρχή του τρέχοντος μηνός.

«Οι επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών ήταν ιδιαίτερα καλές το τελευταίο διάστημα», όπως τονίζει ο Iain Stealey, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management, ο οποίος από τις αρχές του έτους συστήνει τοποθετήσεις στις μετοχές της περιοχής. Ωστόσο επισημαίνει πως «η μεταβλητότητα θα είναι αρκετά υψηλή στο επόμενο διάστημα».

Παρά την υπεραπόδοση των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών με ισχυρή έκθεση στις αναδυόμενες αγορές, τις τελευταίες εβδομάδες , η UBS δεν «βλέπει» καμία σημαντική βελτίωση στις οικονομίες της περιοχής που θα δικαιολογούσε την ενίσχυση της έκθεσης σε αυτήν.
«Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη των αναδυόμενων αγορών έχουν δει μια μεγάλη στροφή και επιμένουμε στην άποψή μας ότι οι ανεπτυγμένες αγορές είναι αυτές που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάκαμψη», υπογραμμίζει η τράπεζα.

Έτσι, η UBS συστήνει τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές που έχουν υποαποδόσει φέτος και οι οποίες έχουν καλύτερη δυναμική κερδών από την αγορά και φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες, όπως η IAG , η Siemens και η Lloyds.

Facebook Comments