Δεν αποκλείει ποσοτική χαλάρωση ο Νοβότνι

Ναυτεμπορική

Δεν αποκλείει ποσοτική χαλάρωση ο Νοβότνι, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ασκήσει μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα αυτόν τον μήνα να δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Ο Νοβότνι είπε στην Der Standard ότι η ενδεχόμενη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα ήταν μια απόφαση συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.  «Επί της αρχής δεν θα το απέκλεια, αν και δεν έχει έλθει ακόμη ο χρόνος για αυτό», ανέφερε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 0,5% - κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, ο οποίος είναι λίγο κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.