Οι αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομολογιακά φρενάρουν την αγορά. Σήμερα ολοκληρώνεται η έκδοση του ομολογιακού της Εθνικής ύψους 750 εκατ. ευρώ, για το οποίο μέχρι στιγμής υπάρχει υπερκάλυψη 200% σε σχέση με το αρχικό ποσό.

Επίσης, δεν αποκλείεται μία ακόμα εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο κι αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ΔΕΗ, η οποία ήταν στο… περίμενε περίπου είκοσι μέρες.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές από το εξωτερικό ρωτούν να μάθουν για τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Eurobank και Εθνική. Στην μεν πρώτη από τα 2,8 δις. Ευρώ που ζητούσε, το 40% της έκδοσης έχει καλυφθεί από την Fairfax, ενώ οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το περίπου 1,5 δις. Ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ αφορούν σε Έλληνες επενδυτές. Στη δε Εθνική, αν ληφθούν υπ’ όψιν τα θετικά μηνύματα από την έκδοση του ομολογιακού (με το επιτόκιο να «παίζει» μεταξύ 4,30 – 4,5%), θεωρείται βέβαιη η υπερκάλυψη στη δική της αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αγορά δείχνει να στεγνώνει από ρευστότητα, αφού οι συναλλαγές μετά από 1,5 ώρα συνεδρίασης, διαμορφώνονται στα 21 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στην Πειραιώς στα 3 εκατ. τεμάχια και στην Alpha στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Στις δύο τράπεζες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το rebalancing συνεχίζεται.

Απώλειες 1,67% σημειώνει η ΔΕΗ, στα 11,16 ευρώ, κέρδη 1,97% για την Εθνική, στα 3,11 ευρώ, μικρή άνοδος στα 0,685 ευρώ για την Alpha και 1,76% τα κέρδη για την Πειραιώς, στο 1,73 ευρώ. Μικρές απώλειες 0,445 για τον ΟΤΕ, στα 11,20 ευρώ και οριακή άνοδος 0,15% για τον Μυτιληναίο, στα 6,49 ευρώ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι και ο όμιλος σχεδιάζει το δικό του ομόλογο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μοναδικός απρόβλεπτος παράγοντας, όπως σημειώνουν η BofA/Merrill Lynch και η Goldman Sachs είναι το πολίτικό ρίσκο, ενόψει των ευρωεκλογών, μετά το δίλημμα που έθεσε η αντιπολίτευση… Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ!

Facebook Comments