Έκκληση Ναπολιτάνο για κυβέρνηση «ευρείας συμμετοχής»

MarketNews

Έκκληση Ναπολιτάνο για κυβέρνηση «ευρείας συμμετοχής», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Έκκληση προς τις πολιτικές παρατάξεις της Ιταλίας να συνεργαστούν προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το μετεκλογικό αδιέξοδο και να σχηματίσουν μία κυβέρνηση «ευρείας συμμετοχής» απηύθυνε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Οι πολιτικές δυνάμεις, τώρα όπως και στο παρελθόν, πρέπει να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να έχουν το θάρρος να πετύχουν ευρείες συμφωνίες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να και μια απάντηση στις ηθικολογικές εκστρατείες, οι οποίες στην πραγματικότητα καταστρέφουν την πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ναπολιτάνο, μιλώντας στο πλαίσιο ενός συνεδρίου-φόρου τιμής στον κομμουνιστή πολιτικό Τζεράρντο Κιαρομόντε στη Ρώμη.

Στρέφοντας το βλέμμα του στα παραδείγματα του παρελθόντος, ο ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κυβέρνηση που είχε σχηματισθεί, με ευρεία στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, το 1976, «για να αντιμετωπισθούν οι απειλές της τρομοκρατίας, του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης».

Όπως εκτιμούν αναλυτές, πρόθεση του Ναπολιτάνο είναι να παροτρύνει την κεντροαριστερά και την μπερλουσκονική κεντροδεξιά να βρουν κοινό πεδίο διαλόγου αλλά και να ασκήσει κριτική στις θέσεις και δηλώσεις του Μπέπε Γκρίλο, που καταδικάζει όλα τα λεγόμενα «παραδοσιακά πολιτικά κόμματα».

Περίπου 1,5 μήνα έπειτα από τις άκαρπες εκλογές του Φεβρουαρίου, η Ιταλία παραμένει χωρίς νέα κυβέρνηση, αφότου οι κάλπες δεν έδωσαν σε καμία παράταξη καθαρή πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Στα τέλη Μαρτίου, ο κ. Ναπολιτάνο έδωσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της κεντροαριστεράς, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι. Παρά ταύτα, ο κ. Μπερσάνι, ο οποίος απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν κατόρθωσε να σχηματίσει μία βιώσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.