Μεικτά πρόσημα την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της ουκρανικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 6.703 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,05% στις 9.549 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,65% στις 4.480 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,32% στις 336,13 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 σήμερα σημείωσαν απώλειες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι περιέγραψε τα τρία σενάρια τα οποία θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανάληψη δράσης και στην εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς τίτλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση εάν υπάρξει επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό, ένταση στην αγορά ομολόγων και διακοπή της μετάδοσης της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών βρέθηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος IFO στη Γερμανία τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της Γερμανίας για τον Απρίλιο βρέθηκε στις 111,2 μονάδες, από 110,7 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, που διαμορφώθηκε στις 115,3 μονάδες, από τις 115,2 μονάδες τον Μάρτιο.

Σε επίπεδο μετοχών, άλμα 9,3% κατέγραψε και η Alstom μετά τη διαρροή των πληροφοριών ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για ενδεχόμενη εξαγορά της από την General Electric. Η Alstom διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες.

Η Telekom Austria ενισχύθηκε κατά 6,8% στα 7,10 ευρώ, μετά την ανακοίνωση της America Movil ότι θα προσφέρει 7,15 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά της εταιρείας.

Η Scania ενισχύθηκε κατά 8,8% καθώς η μέτοχος μειοψηφίας Swedbank Robur, η οποία ελέγχει το 1,87% της εταιρείας, θα αποδεχτεί την προσφορά της Volkswagen για την εξαγορά του ποσοστού της.

Στον αντίποδα, με απώλειες 4,1% έκλεισε η Michelin, η μεγαλύτερη επιχείρηση ελαστικών της Ευρώπης, καθώς ανακοίνωσε μείωση 2,4% στα έσοδα α΄ τριμήνου, εξαιτίας της ισχύος του ευρώ και της υποτονικής ζήτησης από την ανατολική Ευρώπη, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Facebook Comments