Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θεωρεί πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει ότι οι δανειστές δεν ασχολήθηκαν αρκετά έντονα με την κατάσταση επιτόπου στις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας και δεσμεύεται ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής, θα προσπαθήσει να υπάρχει, για μελλοντικά προγράμματα, μελέτη των κοινωνικών συνεπειών.

«Τα προγράμματα δείχνουν όμως τώρα και θετική επίδραση. Το τραπεζικό πρόβλημα στην Ισπανία έχει λυθεί. Η Πορτογαλία βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο», ανέφερε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο «κούρεμα» του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ, τόνισε ότι διαπραγματευόταν νυχθημερόν με τους εκπροσώπους των τραπεζών και τους διεθνείς δανειστές. «Δεν εύχομαι σε κανέναν πρόεδρο της Ευρωομάδας να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω οριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, είπε ότι έφερε το ζήτημα προς συζήτηση στο τέλος του 2010 διότι δεν υπήρχαν εργαλεία στην άμυνα εναντίον της κρίσης. «Σήμερα δεν είναι πλέον έτσι. Για αυτό και δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος», πρόσθεσε.

Facebook Comments