Κομισιόν: Εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα

Ναυτεμπορική

Κομισιόν: Εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Προβλέπει δε επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό +0,6%, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο +2,9% το 2015 και στο +3,7% το 2016.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καθυστερημένη, αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από την τελευταία αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Κάνοντας μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό της στόχο το 2013, καθώς καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα βάσει των όρων του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Ε. Επιτροπή, η δυναμική του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί ελαφρώς και η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στους διεθνείς δανειστές προκειμένου να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Πάντως, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί ορατά από το 2015 κι έπειτα καθώς θα ενισχύεται η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνεται πιο ουσιαστικό.

Ειδικότερα, η Κομισιόν αναμένει πως το χρέος θα διαμορφωθεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% του ΑΕΠ το 2022.

Στην προηγούμενη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι δανειστές έβλεπαν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «πολύ πιο κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Η Κομισιόν αποδίδει την υποβάθμιση αυτή σε διάφορους παράγοντες, όπως τις χαμηλότερες προβλέψεις για το ονομαστικό ΑΕΠ αλλά και για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.