Στις Βρυξέλλες συνέρχονται σήμερα οι πρέσβεις των 28 χωρών – μελών της ΕΕ με αντικείμενο την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Μόσχας υπό τη μορφή απαγόρευσης εισόδου και παγώματος λογαριασμών σε βάρος και άλλων ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων. Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εξετάζει και η Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να επιρρίπτει στη ρωσική κυβέρνηση ότι δεν έχει προβεί σε κανένα συγκεκριμένο βήμα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Αντιθέτως, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική ηγεσία, το Κρεμλίνο ενθάρρυνε τις δυνάμεις των αυτονομιστών.

Ελεύθερος ο Σουηδός

Στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές. Το βράδυ της Κυριακής (27.04) οι αυτονομιστές άφησαν ελεύθερο έναν εκ των ομήρων, συγκεκριμένα έναν σουηδό παρατηρητή, για λόγους υγείας. «Ο Σουηδός πάσχει από μια ελαφριά μορφή διαβήτη, γι΄ αυτό αποφασίσαμε να τον απελευθερώσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του αυτοανακηρυχθέντος δημάρχου της πόλης Σλαβιάνσκ Στέλλα Χορόσεβα. Σύμφωνα με την ίδια, οι αυτονομιστές δεν προτίθενται να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των υπολοίπων.

Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ και υπ. Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι στρατιωτικοί παρατηρητές. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Μπουρκχάλτερ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την κράτηση των παρατηρητών. Το βράδυ της Κυριακής ο ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε την κράτηση του Σουηδού, χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες. Σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο είχε ο υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ ο οποίος λίγο αργότερα και μέσω του twitter εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη. «Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν», έγραψε.

Σταϊνμάγερ: Αποτρόπαια η δημόσια έκθεσή τους

Την Κυριακή ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος «εμφάνισε» τους παρατηρητές σε συνέντευξη Τύπου. Ένας εκ των ομήρων, γερμανός συνταγματάρχης, δήλωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.

Ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ πάντως επέκρινε τη δημόσια αυτή έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. «Η σημερινή δημόσια έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας είναι αποτρόπαια και προσβάλει ξεκάθαρα την αξιοπρέπειά τους», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του.

Ο υποψήφιος για την ουκρανική προεδρία Πέτρο Ποροσένκο εκτιμά ότι οι γερμανοί όμηροι στο Σλαβιάνκ κινδυνεύουν. «Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τους γερμανούς ομήρους», λέει προς την εφημερίδα Bild της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ είναι ένας τρομοκράτης. «Κακοποίησε Ουκρανούς, σκότωσε πολιτικούς. Τα έχω χάσει τελείως και είναι έτοιμος να στρέψει τα όπλα του και εναντίον ξένων».

Facebook Comments