Διεθνής κρίση στην αγορά ομολόγων, κατάρρευση των τιμών στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, εκτεταμένη αναταραχή στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είναι μερικά από τα υποθετικά «σενάρια καταστροφής» που θα περιλαμβάνει το κακό σενάριο των επερχόμενων stress tests στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), που θα διενεργήσουν από κοινού την άσκηση, παρουσιάζουν σήμερα τις λεπτομέρειες των βασικών παραμέτρων.

Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες παραπέμπουν σε πολύ αυστηρότερους ελέγχους σε σχέση με τα προηγούμενα stress tests (2010-2011), τα οποία όχι μόνο εστίαζαν κυρίως στον κίνδυνο των ομολόγων, αλλά και ενσωμάτωναν ηπιότερες προβλέψεις αναφορικά με τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση, εάν υλοποιηθεί το κακό σενάριο.

ΕΚΤ και EBA έχουν λάβει υπόψη τους τις «μεγαλύτερες απειλές» για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις δυνητικές παρενέργειες στο σύνολο των ισολογισμών τους, σε ορίζοντα τριετίας. Για την κατάρτιση του «κακού» σεναρίου έχουν… «εμπνευστεί» από πραγματικούς κινδύνους, όπως αυτούς που εγκυμονεί η σοβούσα κρίση στην Ουκρανία.

Η «βεντάλια» των πιθανών κινδύνων, που μπορούν να οδηγήσουν σε υστέρηση των προβλεπόμενων ρυθμών ανάπτυξης της Ε.Ε. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν (στις οποίες στηρίζεται το βασικό σενάριο των stress tests) την περίοδο 2014-2016, περιλαμβάνει ακόμα φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων, που εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης πολλών χωρών, και μη ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Facebook Comments