Στους έμμεσους φόρους για να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα στρέφονται όλο και περισσότερο οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας KPMG σε περίπου 130 χώρες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μία στις δέκα χώρες αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές στην κατανάλωση τους τελευταίους 15 μήνες. Δεκατρείς χώρες αύξησαν τους συντελεστές έμμεσης φορολογίας από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ καμία δεν τους μείωσε.

«Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες έχουν στραφεί και συνεχίζουν να στρέφονται στην έμμεση παρά στην άμεση φορολογία για να αυξήσουν τα έσοδά τους», τονίζει η έκθεση που παρουσιάσθηκε από τους Financial Times.

Οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων αυξήθηκαν σε εννέα χώρες μετά από μία δεκαετία μείωσής τους, αν και οι περισσότερες φορολογικές Αρχές προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα με περισσότερους ελέγχους και έρευνες.

Στις χώρες που αύξησαν την έμμεση φορολογία περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιαπωνία -η τελευταία αύξησε τον φορολογικό συντελεστή στην κατανάλωση από το 5% στο 8% τον τρέχοντα μήνα και πιθανόν να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξησή του στο 10% το επόμενο έτος, ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Από τις χώρες που επιβάλουν έμμεση φορολογία, η Ουγγαρία είχε τον υψηλότερο συντελεστή 27%, ενώ η Αρούμπα που αποτελεί τμήμα των Ολλανδικών Αντιλών, έχει τον χαμηλότερο συντελεστή 1,5%.

Το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις είχε το Μαυροβούνιο με 9%, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν τον υψηλότερο συντελεστή 55%. Στις χώρες που αύξησαν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Χιλή, η Ινδία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο.

Facebook Comments