Με οριακά κέρδη , παρά την  αναβάθμιση των τραπεζών από την Moody’s έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. επιβεβαιώνοντας το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά αφενός γιατί επικρατούν δεύτερες σκέψεις στους ξένους επενδυτές ως προς την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, αφετέρου γιατί  η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει Ευρωεκλογών

Ταυτόχρονα, ο τζίρος μπορεί να επέστρεψε οριακά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά η αξία των πακέτων ανήλθε πάνω από τα 24 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο καθαρός τζίρος να υπολογίζεται περί τα 78 εκατ. ευρώ (τα μεγαλύτερα έγιναν σε ΟΤΕ και Πειραιώς).Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ των τραπεζών.

Η Eurobank ζητούσε να αντλήσει περί τα 280 εκατ. ευρώ από Έλληνες επενδυτές και μαζεύτηκαν προσφορές για περίπου 400 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας τρέχει την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ ύψους 2,5 δις. ευρώ, οπότε και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να δεσμευτούν προσωρινά σημαντικά κεφάλαια.  Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με οριακή άνοδο 0,10%, σε μία συνεδρίαση που δοκίμασε την περιοχή μεταξύ των 1.180 – 1.190 μονάδων (χαμηλό 1.185 μον.), με τη στήριξη να βγαίνει ωστόσο, πιο κάτω, στα επίπεδα των 1.170 – 1.180 μονάδων.

Οι ξένοι επενδυτές δεν συμμετέχουν ενεργά στο Ελληνικό play την τελευταία περίοδο, περιμένοντας μήπως προκύψουν καλά νέα από το Eurogroupthw 5Ης Μαϊου. Μέχρι τις ευρωεκλογές, στο μεταξύ, μεσολαβούν οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, όπου δεν αποκλείεται να δούμε είσοδο νέων εταιρειών, όπως ο Μυτιληναίος και η Eurobank. Και όχι μόνο αυτό. Στις 9 Μαίου και τυπικά ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αν και κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση μίας εβδομάδας, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκύψει. Επιπρόσθετα, αν δεν προκύψει άσχημο αποτέλεσμα για τη συγκυβέρνηση στις Ευρωεκλογές, θα κλιμακωθούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, όπου θα φανεί και στην «πράξη» το αν η οικονομία κάνει πραγματική στροφή.

Στα της αγοράς, η μετοχή που πρωταγωνίστησε την Τρίτη ήταν αυτή του ΟΛΠ με κέρδη 3,37%, στα 18,40 ευρώ ενόψει ιδιωτικοποίησης. Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να κλείνει στα 11,50 ευρώ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να ανακοινώνει νέα παιχνίδια. Στα 11,17 ευρώ εντοπίζεται η στήριξη της μετοχής. Κέρδη 1,46% για την Τέρνα Ενεργειακή, η γενική συνέλευση της οποίας πήρε απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ. Αντίδραση στα 3,71 ευρώ για την Ελλάκτωρ, στα 10,50 ευρώ ενισχύθηκε η ΔΕΗ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να κάνει λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των ξένων για την Επιχείρηση. Κέρδη για την Εθνική στα 2,87 ευρώ, αν και βρέθηκε χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά, στα 2,74 ευρώ.  Κατά τα άλλα, απώλειες για τα ΣΩΛΚ, αν και η διοίκηση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών μίλησε ότι έχει επάρκεια προϊόντων προκειμένου να χτυπήσει κάθε μεγάλη δουλειά στον κλάδο της ενέργειας διεθνώς. Πιέσεις βγήκαν ακόμα στην Motor Oil, την Ιντραλότ, την ΕΧΑΕ, τον Τιτάνα και την Coca Cola.

Facebook Comments