Με καταθέσεις συνεχίζεται η δίκη του Τ. Μαντέλη

MarketNews

Με καταθέσεις συνεχίζεται η δίκη του Τ. Μαντέλη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο έρωτας ήταν η αιτία της εμπλοκής τής συγκατηγορούμενης του Τάσου Μαντέλη, στην υπόθεση παράνομων χρημάτων που δέχθηκε ο υπουργός από τη μητρική Siemens, σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα στην δίκη ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση.

Κατηγορούμενοι για τον χρηματισμό και τη νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, σύμφωνα με την κατηγορία, πλην του πρώην υπουργού Μεταφορών, είναι η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης, και το πρώην στέλεχος της Ζίμενς Ηλίας Γεωργίου, οι οποίοι εμπλέκονται στη δωροδοκία με ποσό 450 χιλιάδων μάρκων που έλαβε ο βασικός κατηγορούμενος.

Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις, το 1998 και το 2000, σε λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων, σύμφωνα με τη δικογραφία, διακινήθηκε μέσω λογαριασμού της κ. Μάρκου σε ελβετική τράπεζα. Οι δικαστικές Αρχές θεωρούν ότι το ποσό συνδέεται με την επιλογή της γερμανικής εταιρείας, επί υπουργίας του κ. Μαντέλη, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ, κατηγορία που απορρίπτει ο πρώην υπουργός, ο οποίος υποστηρίζει ότι επρόκειτο για προεκλογική χορηγία.

Στο δικαστήριο, σήμερα, κατέθεσε ο αδελφός της κατηγορουμένης, Γαρύφαλλος Μάρκου, ο οποίος υποστήριξε πως η αδελφή του ενεπλάκη στην όλη υπόθεση εξαιτίας παράνομης ερωτικής σχέσης που διατηρούσε με προσωπικό φίλο και συμπέθερο του κ. Γεωργίου, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος και απαλλάχθηκε με βούλευμα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η σχέση της αδελφής του με το πρόσωπο αυτό (με τον οποίο συνδεόταν και κομματικά) ήταν ο λόγος που συναίνεσε, το 1993, στο άνοιγμα λογαριασμού με διαχειριστή τον συγκατηγορούμενό της Ηλία Γεωργίου, πιστεύοντας ότι θα εξυπηρετούσε επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αδελφή του είχε «ξεχάσει την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού και άρχισε να ανησυχεί από το 2003 και μετά, όταν διακόπηκε η σχέση της με τον εραστή της, πλην όμως ο κ. Γεωργίου τη διαβεβαίωνε ότι δεν χρειαζόταν να ανησυχεί γιατί ο λογαριασμός έχει χρησιμοποιηθεί για δικές του επαγγελματικές δραστηριότητες». Ωστόσο, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μάρκου, το πρώην στέλεχος της Ζίμενς προέτρεψε την κατηγορουμένη «να καταστρέψει την κίνηση των λογαριασμών», γιατί «κρύβονται ισχυρά ονόματα και θα καεί πολύς κόσμος», «ποτέ ωστόσο δεν είχε υπαινιχθεί την εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην υπόθεση».

Τέλος, ο μάρτυρας ανέφερε πως ούτε ο ίδιος ούτε η αδελφή του γνώριζαν τον πρώην πολιτικό και επεσήμανε ότι η μόνη σχέση της Αντωνίας Μάρκου με τον επίμαχο λογαριασμό ήταν οι υπογραφές που έβαλε όταν αυτός άνοιξε και έκλεισε. «Όλη η διαχείριση γινόταν από τον Ηλία Γεωργίου», κατέθεσε.

Σημειώνεται ότι η κατηγορουμένη, που μέσω του επίμαχου λογαριασμού της στην UBS φέρονται να κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ» είχε προσέλθει αυτοβούλως στον εισαγγελέα όταν ξεκίνησε η έρευνα για την υπόθεση και είχε καταθέσει για την επίμαχη σχέση της και την εμπλοκή της σε αυτήν.