Σήμερα το μεσημέρι, κατατίθεται στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2015-2018, λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Μαΐου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναμένεται να θέσει, επισήμως, ζήτημα της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μία διαδικασία που, όπως εκτιμούσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «θα είναι μακρά» ως προς την προοπτική λήψης οριστικών αποφάσεων.

Και αυτό επειδή όπως είχε γίνει και στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 θα ληφθεί υπόψη σειρά δεδομένων, με κεντρικό ζήτημα τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής για τις τράπεζες, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εύρος των κεφαλαίων που θα παραμείνουν διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εν τω μεταξύ έως αργά χθες το βράδυ, οι συσκέψεις ήταν πυρετώδεις στο Γενικό Λογιστήριο για την οριστικοποίηση των μεγεθών του νέου Μεσοπρόθεσμου. Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αναμένεται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου προγράμματος, πριν αυτό κατατεθεί. Κεντρικός στόχος είναι η παραγωγή σταθερά διευρυνόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, στο 4,5% του ΑΕΠ στη διετία 2016-2017, από 1,6% φέτος και 3% τον επόμενο χρόνο, με βασική υπόθεση την ανάκτηση αναπτυξιακών ρυθμών, άνω του 3% στη διετία 2016-2017.

Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί πλαφόν δαπανών στα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης στα φετινά επίπεδα, διασφαλίζοντας πως οι δαπάνες θα μείνουν «παγωμένες» ή και θα περικοπούν. Στο σκέλος των εσόδων θα αναμένεται αύξηση υπό την παραδοχή επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως έχουν ήδη προαναγγελθεί η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η μείωση φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον καταστεί δυνατό.

Σημείο τριβής με την τρόικα αποτελεί το ύψος του προβλεπόμενου δημοσιονομικού κενού. Φέτος η τρόικα το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα το «προσγειώνει» σε επίπεδα χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως δεν προβλέπονται νέες αυξήσεις φόρων ή/και περικοπές δαπανών, επιμένοντας σε διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Facebook Comments